Domaće – jer se pravi od domaće kore. Pravljenje domaćih kora za pite, burek i ostalo mi zvuči kao naučna fantastika. Ali ohrabrio sam se da pokušam.
Sastojci potrebni za koru su…skoro nikakvi, a rezultat nakon pripreme je ekstra. Ukusno je, i zaista, ako ne govorite glasno, mislim da niko neće primijetiti razliku. Eksperimentirajte s vrstom sira koju ćete koristiti, ali to je to.
Nakon toga sir možete zamijeniti šunkom i trapistom, preljevima za pizzu, preljevima za lazanje, kulonima… i svime što vam padne na pamet. Priznajem da mi je burek prvi put bio ukusniji jer sam koristila feta sir, vraćam se sljedeći put. Probajte sami i javite utiske!
sirovina:
½ kg brašna
300 ml tople vode
15 g soli
Puniti po želji, preporučujem 400 – 500 g feta sira

NAČIN PRIPREME:
Kažu da je najvažnije dobro umesiti testo dok ne bude potpuno glatko. Zato od brašna, vode i soli napravite glatko testo i mesite oko 30 minuta. Ako imate program za miješanje tjestenine (nije potrebna fermentacija jer ovo tijesto ne sadrži kvasac), možete koristiti mikser sa nastavkom za miješanje ili malu pekaru. Koristila sam taj program, 3 x 15 minuta, i testo se savršeno umesilo. Čak i bez vještina, ruke mogu dobro, ali samo uz upornost
Nakon što ste zamesili testo podelite ga na 4 dela, ravnomerno namažite gornji i donji deo i ostavite da odstoji pola sata na jednako podmazanoj radnoj površini, prekrivenoj folijom (ili kesom u mom slučaju).
Za to vreme pripremite fil. Ovaj put sam koristila malo sira, ali kao što sam već rekla, feta sir će sigurno dati ukusniji rezultat.
Dobro podmažite radne površine.
Uzmite prvi komad tijesta, namažite ga odozgo prema dolje i lagano ga rukama razvucite na pobrašnjenoj podlozi, razvlačeći ga koliko god možete. Kao što je gospođa u receptu rekla, može da pukne, što se meni naravno desilo. Ali to nije problem. Pokušajte da razdvojite krajeve tijesta što je više moguće, ako to ne uspije, odrežite ih. Kada odvojite prvu ljusku, presavijte je u kvadrat i pažljivo ostavite sa strane.
Ukloniti drugu koru i ponoviti sve radnje sa prvom korom osim rolanja. Zatim stavite razvaljanu prvu koru na drugu koru i pospite polovinom fila. Sada drugu koru preklopite preko fila, savijajući uglove da ne dobijete kvadratni konačni proizvod. Ponovo pažljivo ostavite sa strane.
Ponovite postupak odvajanja treće kore, uzmite dvije urolane kore, stavite ih na treću koru, pospite ostatkom fila, ponovo urolajte na prve dvije kore i ostavite sa strane.
Na kraju razvući i četvrtu koru kao i prethodne tri, na razvaljanu četvrtu koru staviti tri rolovane, pa četvrtu umotati preko razvaljane tri.
Stavite u okrugli (opciono) pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C dok burek ne porumeni, to bi trebalo da traje oko 30-40 minuta. Kada je gotov, okrenite ga na tanjir, narežite na kockice i uživajte u bureku pripremljenom u potpunosti!
Zabavite se i vjerujte mi, ovaj recept je zaista odličan! Sve što vam treba je volja i hrabrost po prvi put!

 

Preporučujemo