Novi ocean je u procesu formiranja, a to će na kraju rezultirati podjelom afričkog kontinenta na dva dijela. Istraživači su pronašli područja na afričkom kontinentu koja se postupno odvajaju, stvarajući uvjete za potpuno novi ocean koji će proći kroz pukotinu. Ovaj značajan geološki proces potvrđen je u istraživanju objavljenom u uglednom časopisu “Geophysical Research Letters”.

Ovo područje transformacije nalazi se duž granica triju tektonskih ploča koje se postupno udaljavaju. Geolozi predviđaju da će taj složeni tektonski proces rezultirati stvaranjem potpuno novog vodenog tijela, ali takav proces može trajati milijune godina. Rascjep koji je prvi puta otkriven 2005. godine u Etiopiji, poznat kao Istočnoafrički rov, sada ima dužinu od oko 55 kilometara i jedino je mjesto na Zemlji gdje se može proučiti prijelaz s kontinentalnog na oceanski rasjed.Koristeći satelitsku radarsku tehnologiju, znanstvenici su pratili vulkansku aktivnost u istočnoafričkoj regiji, što je često povezano s postupnim lomljenjem kontinenta. Ovaj rascjep proteže se preko afričke, arapske i somalijske tektonske ploče. Arapska ploča se odvaja od Afričke ploče brzinom od 2,5 cm godišnje, dok se Afrička i Somalijska ploča odmiču sporije, otprilike pet milimetara godišnje.

Korištenjem GPS instrumenata, istraživači su precizno izmjerili kretanje Zemlje. Prema pomorskom geofizičaru Kenu McDonaldu s Kalifornijskog sveučilišta, regija Afar i Velika rascjepna dolina će s vremenom biti potopljeni, stvarajući novi ocean i odvajajući istočnu Afriku u vlastiti kontinent. Ovaj proces pruža fascinantu uvid u geološke promjene koje oblikuju planetu, iako će za potpunu formaciju novog oceana biti potrebno mnogo vremena.Kako se kontinentalna masa nastavlja razdvajati, ovaj novi ocean će se oblikovati, mijenjajući geografsku kartu i pružajući nove obalne linije za buduće generacije.

 

Preporučujemo