Rak gušterače je ozbiljna bolest koja predstavlja veliki izazov za medicinsku zajednicu jer nema dostupnog lijeka. Razvoj simptoma ove bolesti obično je postepen i suptilan, stoga je od ključne važnosti da se odmah potraži medicinska pomoć čim se pojave znakovi. Prevalencija raka gušterače raste, a karakterizira ga nekontrolirani rast mutiranih stanica gušterače.Gušterača ima ključnu ulogu u procesu varenja hrane jer proizvodi probavne enzime i hormone.Rak gušterače čini četvrti najčešći uzrok smrti od raka u Sjedinjenim Državama. Pankreatitis, koji je upala gušterače, često se javlja kada probavni enzimi postanu opstruirani i napadaju samu gušteraču, uzrokujući bol u trbuhu i nelagodu. Vremenom, pankreatitis može ozbiljno narušiti funkciju gušterače, što dovodi do smanjenja proizvodnje probavnih enzima i hormona.

To može rezultirati lošom apsorpcijom hranjivih tvari i razvojem različitih bolesti, uključujući dijabetes.Pankreatitis se dijeli na dvije glavne vrste: akutni i kronični. Akutni pankreatitis karakterizira kraći tijek upale koji obično prolazi unutar nekoliko dana, dok kronični pankreatitis označava dugotrajnu upalu i simptome koji mogu trajati godinama.Simptomi raka gušterače mogu varirati ovisno o tome gdje se tumor nalazi, a često se ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti. Žutica koja uzrokuje žutu boju kože, očiju i sluzokože, te svrbež su simptomi koji mogu uputiti na prisutnost bolesti. Također, tamnjenje urina i postupno posvjetljivanje stolice mogu biti znakovi raka gušterače.

Postoji nekoliko faktora koji mogu povećati rizik od problema s gušteračom, uključujući genetsku predispoziciju, pušenje, konzumaciju alkohola, izloženost radonu, prehranu bogatu masnoćama i pretilost. Dodatno, unos nitrozamina putem hrane može biti povezan s različitim zdravstvenim stanjima, uključujući kronični pankreatitis, dijabetes i cirozu jetre.

Važno je naglasiti da prevencija, rano otkrivanje i pravilno liječenje igraju ključnu ulogu u borbi protiv raka gušterače. Redoviti pregledi i zdrav životni stil mogu pomoći u smanjenju rizika od ove teške bolesti.

 

Preporučujemo