Nikola Rađen se srušio pod teretom neizrečenih riječi i zaboravljenih suza. Šest dugih godina prošlo je bez ijednog razgovora s majkom, kao da su se njihovi životni putevi nepomirljivo razdvojili. No, bol se nagomilala, teška tišina postala je nepodnošljiva, i sada se našao na rubu srca, suočen s odlukom koja je izgledala neizvodljivo teška – oprostiti ili nastaviti nositi breme neizgovorenog.

Sjećanja na njihovu prošlost vrtjela su se u njegovoj glavi kao stari film. Bilo je tu smijeha, suza, ali i trenutaka koje je želio zaboraviti. Majka je bila njegov oslonac, ali i izvor mnogih rana. Pokušavao je zatomiti bol, ali ona je ostavila neizbrisiv trag u njegovom srcu.

No, sada, suočen s vlastitom krhkosti i osjećajem praznine, shvatio je da je vrijeme da premosti jaz koji ih je dijelio. Odlučio je dopustiti sebi da osjeti tu bol, ali i da se otvori mogućnosti oprosta. Jer, duboko u sebi znao je da bi život bio lakši kad bi se oslobodio tereta neizrečenih riječi i tuge.

Nakon dugog razmišljanja i borbe sa samim sobom, odlučio je poduzeti korak prema pomirenju. Pozvao je majku, osjećajući strah i nesigurnost, ali i duboku želju za iskrenom i iscjeljujućom vezom. I dok su riječi polako tekle, osjećao je kako se nešto mijenja u njemu. Nije bilo lako, ali svaki izgovoreni glas bio je korak bliže ozdravljenju.

Konačno, kad su se rastali, osjećao je olakšanje koje dugo nije osjetio. Možda se nisu odmah pomirili sve, ali bilo je tu koraka u pravom smjeru, koraka prema zajedničkom izlazu iz tame koja ih je obavijala. Shvatio je da je oprost nešto što se često daje prije nego što ga netko zatraži, i da je najvažnije osloboditi se tereta prošlosti kako bi se moglo krenuti naprijed.

 

Preporučujemo