Izbjegavanje određenih namirnica može biti ključno za očuvanje zdravlja. Primjerice, pomfrit i hrenovke mogu biti problematični zbog upotrebe mesa niske kvalitete i dodanih opasnih komponenti. Mikrovalne pećnice, iako su i dalje često korištene, zabranjene su u nekoliko zemalja zbog potencijalnog emitiranja zračenja koje može biti štetno za hranu i rezultirati stvaranjem kancerogenih tvari.

Slično tome, kupovne juhe, iako su praktične, često sadrže štetne sastojke koji mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje.

Kalijev glutamat, poznat i kao E621, bijeli konzervans, jedna je od tvari koje se često nalaze u prehrambenim proizvodima, a može imati štetne učinke na mozak, srce i cjelokupno zdravlje. Iako se nalazi u širokom rasponu proizvoda, izbjegavanje određenih namirnica može pomoći u smanjenju unosa ovakvih tvari.

Pašteta je jedna od namirnica koja može sadržavati niske kvalitete sastojke poput kože, kostiju i hrskavice, te dodane kemikalije i velike količine soli. Pripremanje paštete kod kuće može biti bolja opcija jer omogućuje potpuni nadzor nad sastojcima i kvalitetom namirnica.

Dakle, osvještavanje o sastojcima u hrani i izbjegavanje namirnica koje sadrže potencijalno štetne tvari može pomoći u očuvanju zdravlja i dugoročnom blagostanju.

Margarin


Margarin, omiljeni začin, napravljen je od kemikalija i biljnog ulja dobivenog iz suncokreta. Nažalost, proces ekstrakcije ulja na visokim temperaturama eliminira vrijedne vitamine i antioksidanse, što rezultira stvaranjem štetnih slobodnih radikala koji mogu predstavljati značajnu prijetnju zdravlju stanica i povećati vjerojatnost razvoja raka. Štoviše, ova su ulja sama po sebi nezdrava. U kombinaciji s dodatnim kemikalijama, margarin se skrutne u prepoznatljiv oblik, što je iznimno štetno. Posljedično, maslac je preferirani izbor za mazanje kruha, jer nudi sigurniju alternativu margarinu.

Sir koji je izrezan na tanke, pojedinačne dijelove.
Važno je napomenuti da se ovaj konkretni sir ne proizvodi samo od čistog sira; to je jasno. Umjesto toga, stvara se korištenjem ostataka iz procesa proizvodnje sira. Zapravo, samo polovica njegovog sastava je pravi sir, dok se preostale komponente sastoje od vode, masti, emulgatora i umjetnih boja, a sve su pažljivo odabrane kako bi poboljšale njegovu vizualnu privlačnost. Vrijedno je spomenuti da se ovaj sir može pohvaliti udjelom soli koji je dvostruko veći od običnog sira. Dodatno, kada su u pitanju masti, ovaj proizvod sadrži veću koncentraciju u odnosu na bilo koji drugi mliječni proizvod.

Kokice


U kategoriju štetnih namirnica uvrštene su i kokice za mikrovalnu, za razliku od klasične verzije za štednjak. To je zbog prisutnosti kemikalije koja se povezuje s povećanim rizikom od raka, problemima s plodnošću i poremećajima u radu bubrega. Osim toga, brojne marke kokica za mikrovalnu sadrže umjetne arome, transmasnoće i kemikalije koje mogu izazvati glavobolju i mučninu. U svjetlu ovih zabrinutosti, stručnjaci za prehranu preporučuju da se pojedinci koji uživaju u kokicama odluče za tradicionalni način pripreme.

Popularna namirnica u kojoj se često uživa na okupljanjima i događanjima je hot dog.


Nokti, koža, papci, crijeva, žile, hrskavice i meso koji su u najgorem stanju nakon obrade su neprepoznatljivi. Hrenovka, nadaleko poznata delicija, dobiva se kombinacijom soje, škroba, začina, vode, velike količine soli, konzervansa, boje za ruž i ekstrakta paprike. Zbog negativnog utjecaja ovih sastojaka na organizam, preporučuje se potpuno izbjegavanje konzumiranja hrenovki.

Preporučujemo