Mnogi od nas odbacuju kore od belog luka ne shvatajući njihovu potencijalnu korisnost. Koža bijelog luka može se pohvaliti obiljem fenilpropanoida, elektrana antioksidansa. To ga čini izuzetnim izborom za jačanje imuniteta i borbu protiv raka. Brojni stručnjaci se slažu da kora sadrži veću koncentraciju korisnih spojeva u odnosu na pravi luk.

 

 

Ova izuzetna hrana ne samo da se može pohvaliti obiljem flavonola koji efikasno snižavaju krvni pritisak i sprečavaju začepljenje arterija, već takođe obezbeđuje dovoljno vlakana. Ovakva kombinacija sastojaka pokazala se vrlo korisnom za promicanje zdravlja srca, ublažavanje probavnih problema i efikasno smanjenje nivoa holesterola, kao i za borbu protiv određenih oblika raka. Kako biste osigurali samopouzdanje, uvijek se odlučite za organsku koru bijelog luka kako biste izbjegli uključivanje pesticida u svoju ishranu. Ljuske su nesumnjivo odlične za supu.

 

Samo ih pomiješajte s ostalim sastojcima i kuhajte. Uklonite ih kada juhu cijedite. Da biste uravnotežili ukus, upotrijebite samo kašičicu ili dvije ljuske ako više volite blaži okus ili stavite cijelu šaku ako želite odvažniji okus bijelog luka. Osim toga, juha se može pripremiti bez napora koristeći isključivo ljuske bijelog luka. Postaje potpuno kuhan za samo 10-15 minuta kada voda proključa.

 

 

Dobivena tekućina se može koristiti za kuhanje riže ili poboljšanja niza umaka, a može se odmah kušati kao supa, po želji popraćena rezancima ili knedlama. Umjesto da bacite očišćene ljuske bijelog luka, samouvjereno ih spremite u vrećicu za dalju upotrebu. Bacite samo one komade koji su zaprljani. Imam mnoštvo ideja za korištenje ljuski od bijelog luka. Čuvajte ih u zamrzivaču i koristite za krepka variva, ukusna jela od graha, hranljiva variva od povrća i mesa i ukusne supe. Kožica belog luka sadrži obilje fenilpropanoida, bogatih antioksidansima, što ga čini veoma korisnim za konzumiranje.

 

 

 

Preporučujemo