Najstariji doktor na svijetu, sa nevjerovatnih 101 godinu, samouvjereno dijeli svojih 5 pravila za postizanje srećnog i dugog života, a sve to uz aktivno uranjanje u svijet nauke. Dr. Howard Tucker, cijenjeni američki neurolog, samopouzdano se bavi medicinom čak i u svojoj nevjerovatnoj 101. godini, čime je stekao prestižnu titulu “najstarijeg doktora na svijetu”.  Dr Tucker čvrsto vjeruje da, osim što “dobri geni” i “malo sreće” pružaju značajnu prednost, postoje i druga pravila kojih se dosljedno pridržavao tokom svog života. Ova pravila, za koja on insistira da su pravi ključ dugovječnosti, mogu se svesti na samo pet jednostavnih principa.

 

 

 

Nemojte trošiti svoju penziju sedeći besposleno. “Ako ste dovoljno sretni da imate posao u kojem uživate i još uvijek možete raditi, razmislite o odlaganju penzionisanja”, kaže on. Održavajte svoju kondiciju i bavite se redovnom fizičkom aktivnošću.

 

Ako zaista želite živjeti koliko i ja, imperativ je da zapamtite ova dva ključna aspekta: prestanite pušiti i nikada ih ne zanemarite. Govoreći o pušenju, g. Tucker retorički pita: „Zašto bi neko želio da udahne nešto osim svježeg zraka u svoja pluća kada je život već kratak?“ Živo se prisjeća medicinskih sastanaka na kojima su doktori pouzdano preporučivali pacijentima da prestanu pušiti, tvrdeći da će to efikasno suzbiti apetit i izazvati umirujuće djelovanje na živce.

 

 

Neurolog samouvjereno tvrdi da je pušenje cigareta danas nesumnjivo povezano s rakom, moždanim udarom, bolešću perifernih arterija, koronarnom bolešću srca i raznim drugim plućnim i kardiovaskularnim bolestima. “Ne ograničavam se” Prema dr., umjerenost ne samo da omogućava pojedincima da istinski prihvate životne prilike, već i štiti od pretjeranog uživanja, što može imati štetne posljedice na naše cjelokupno blagostanje.  Uvijek nastavite učiti i razvijati se.

 

 

 

 

Preporučujemo