Test kognitivne refleksije, sastavljen od svega tri pitanja, postao je viralan na društvenim mrežama, izazivajući pažnju svojom jednostavnošću i pružajući izazov mozgu, terajući ga da razmišlja izvan uobičajenih okvira. Ovi testovi inteligencije i optičke iluzije postali su pravi hit na društvenim mrežama, pružajući zabavu i podstičući razmišljanje na jedinstven način.Testovi inteligencije ne samo da pružaju zabavu, već su i odličan način da “razmrdate” moždane vijuge. Poslednji u nizu je IQ test koji se naziva najkraćim, a sastoji se od tri pitanja koja, na prvi pogled, deluju jednostavno, ali odgovori na njih zahtevaju pažljivo razmišljanje.

Nazvan testom kognitivne refleksije, ovo izazovno pitanje deo je istraživanja koje je 2005. godine sprovela profesorica MIT-a, Šejn Frederik. Test se sastoji od samo tri pitanja, a psiholog Frederik postavila ih je pred 3,428 ispitanika tokom 26 meseci. Fascinantno je da je samo 17 odsto njih odgovorilo tačno na sva tri pitanja, dok je 33 odsto odgovorilo netačno, kako prenosi Telegraf.rs.

Evo samih pitanja:

  1. Palica i lopta koštaju ukupno 1,10 dolara. Palica košta jedan dolar više od lopte. Koliko košta lopta?
  2. Ako pet mašina potrebno je pet minuta da naprave pet delova, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da naprave 100 delova?
  3. U jezeru se nalaze lokvanji. Svakog dana njihova širina se udvostruči. Ako za 48 dana prekriju celo jezero, koliko je potrebno lokvanjima da prekriju pola jezera?

A evo i odgovora na ova intrigantna pitanja:

  1. Lopta košta pet centi, što znači da palica, koja košta dolar, dodatno čini 1.05 dolara, a zajedno bi bili 1.10 dolara.
  2. Odgovor je pet minuta. Vreme se ne menja bez obzira na broj mašina.
  3. Odgovor je 47 dana. Iako većina misli da je tačan odgovor 24 dana, to nije tačno. Svaki dan se širina lokvanja udvostručuje, što znači da je svaki prethodni dan lokvanj bio upola manji. Dakle, pretposlednjeg, 47. dana, lokvanj pokriva pola jezera.
Preporučujemo