Osim što djeluje kao diuretik, maslačak ima niz ljekovitih svojstava, uključujući poticanje proizvodnje žuči, čišćenje jetre, pomoć kod alergija i snižavanje kolesterola. Preporučuje se kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.

Dolazak aprila donosi idealne uvjete za berbu maslačka. Napustite gradske gužve i odlutajte u prirodu kako biste uživali u ovom zdravom ritualu.

Jedan od najlakših načina za berbu cijele biljke je upotrebom noža ispod njenog korijena. Svi dijelovi ove biljke imaju izražena ljekovita svojstva, što je čini izvrsnim izborom za prirodno liječenje.

Salata od listova maslačka može biti osvježavajući obrok kada se kombinira s tvrdo kuhanim jajima i krompirom. Bogatstvo vitamina koje nudi nadmašuje čak i spanać i rajčicu. Maslačak sadrži više karotena od šargarepe i obiluje raznim mineralima i vitaminima.

Stabljike maslačka su poznate po poticanju proizvodnje žuči, uravnoteženju metabolizma i čišćenju krvi i želuca. Tradicionalna medicina vjeruje da mogu spriječiti dijabetes i ukloniti bradavice. Iako postoji uvjerenje da je “mlijeko” maslačka otrovno, istina je suprotna – iznimno je ljekovito.

Cvjetovi maslačka mogu proizvesti sirup, poznat i kao med, koji pomaže u čišćenju i jačanju krvi i probavnog sustava te olakšava kašalj. Sada je pravo vrijeme za odlazak u prirodu i berbu maslačka.

Recept za sirup od maslačka:
Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i dodajte 4 kriške limuna i 4 naranče. Ostavite stajati 24 sata, a zatim procijedite tekućinu i prebacite je u posudu za kuhanje. Dodajte 2 kg šećera i kuhajte dok ne proključa, otprilike sat i pol. Dobiveni sirup trebao bi biti gušći.

Nakon što smanjite vatru, prebacite vrući sirup u prethodno sterilizirane staklenke i zatvorite ih. Sirup je izvrstan za ublažavanje simptoma prehlade, kašlja i bronhitisa. Također je pogodan za djecu.

Osim sirupa, možete pripremiti čaj od osušenih cvjetova maslačka. Sameljite osušene cvjetove i skuhajte svježe. Dodavanjem meda obogatit ćete ljekovita svojstva čaja. Pazite da med ne dodajete dok je čaj vruć ili metalnom žlicom.

Korijen maslačka također ima brojne ljekovite namjene, uključujući čišćenje jetre, žuči, bubrega i limfne tekućine. Može se koristiti za liječenje raznih bolesti, uključujući ciste, rak, probleme s dojkama i laktacijom te razne upale.

Maslačak je biljka s izvanrednim ljekovitim svojstvima koje je prepoznala i tradicionalna medicina. Iskoristite prednosti ove divne biljke u svojoj svakodnevnoj rutini za održavanje zdravlja.

 

 

Preporučujemo