Priprema piletine često je središnji deo kulinarskog iskustva u mnogim domovima zbog svoje pristupačnosti, brze pripreme i jednostavnosti. Evo nekoliko saveta iskusnih kuvara za postizanje savršene piletine:

  1. Svježe meso: Ključ uspešne pripreme je svježe meso. Iako nije uvijek moguće nabaviti najsvježije meso, trudite se izabrati što svježije. Smrznuto meso, iako praktično, gubi na sočnosti tijekom procesa zamrzavanja.
  2. Soljenje: Ako primetite da su neki dijelovi piletine tvrđi, kao što je kožica na krilcima, lagano ih posolite i ostavite da odstoje prije pripreme.
  3. Upotreba termometra: Nemojte preskakati korišćenje termometra. Bitno je da se piletina peče do temperature od 165 stupnjeva kako bi ostala sočna.
  4. Izvor mesa: Pokušajte nabaviti piletinu iz eko ili domaćeg uzgoja, jer će imati bogatiji ukus u poređenju s tvornički proizvedenom piletinom.
  5. Pravilan raspored u tavi: Kada pripremate piletinu u tavi, važno je svakom komadu osigurati dovoljno prostora kako bi se dobro ispekli sa svake strane i zadržali sočnost.
  6. Ostavljanje da odstoji: Kada pečete piletinu u komadu, nemojte je odmah rezati. Ostavite je da odstoji nekoliko minuta kako bi zadržala sočnost.
  7. Jednaki komadi: Ako pripremate pileća prsa u komadima, pobrinite se da budu jednake debljine duž celog dela. To će sprečiti da rubovi ispeku prebrzo, ostavljajući sredinu suvom.
  8. Sušenje mesa: Hrskavu koricu postići ćete tako da pileće meso prethodno obrišete krpom kako biste uklonili višak vlage. To će spriječiti da kora bude gnjecava.
  9. Dodatni okusi: Unapredite ukus cijelog pileta dodajući malo limuna, češnjaka i začinskog bilja unutar njega prije pečenja. Ovo jednostavno dodavanje garantuje bogatije i sočnije okuse.
Preporučujemo