Pucanje kapilara može biti rezultat genetske predispozicije kod nekih osoba, ali i faktora poput gojaznosti, trudnoće ili puberteta. Dugotrajno stajanje takođe može izazvati pucanje kapilara, što može ukazivati na lošu cirkulaciju. Prolazni problemi koji dovode do pucanja kapilara uključuju nošenje uske odjeće koja vrši pritisak na kožu i prekomjerno izlaganje suncu.

Srećom, postoje neki kućni tretmani koji mogu pomoći u rješavanju ovog problema.

Prvi način je korištenje mladog paradajza. Isjecite paradajz na komade i stavite ih na mjesta gdje su kapilari popucali. Držite komade paradajza na koži oko 3 minute, a zatim ih uklonite i nanesite hidratantnu kremu na to područje. Ovaj postupak ponavljajte 10 dana kako biste vidjeli rezultate.

Drugi način je upotreba jabukovog sirćeta. Na ruku stavite nekoliko kapi jabukovog sirćeta i nanesite ga na područje gdje su kapilari popucali. Ponavljajte ovaj postupak tri puta dnevno tokom tri sedmice. Budite oprezni s jabukovim sirćetom i izbjegavajte ga na osjetljivim dijelovima tijela. Ako primijetite iritaciju kože, prekinite s korištenjem jabukovog sirćeta.
Osim paradajza i jabukovog sirćeta, postoji još nekoliko kućnih metoda koje se mogu koristiti za smanjenje vidljivosti popucalih kapilara. Na primjer, hladni oblozi od krastavca ili aloa vera gela takođe mogu pomoći u smirivanju kože i smanjenju crvenila uzrokovanog pucanjem kapilara. Takođe je važno voditi zdrav način života koji uključuje uravnoteženu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbjegavanje faktora koji mogu pogoršati stanje kapilara, poput pušenja ili prekomjernog izlaganja suncu. Ako se problemi s kapilarima nastave ili postanu ozbiljni, preporučljivo je posjetiti dermatologa ili kozmetičkog stručnjaka radi daljnjeg savjetovanja i tretmana.

Preporučujemo