Nastupajući na bini u roze suknji, svojim glasom je zadivio sve prisutne. Njegovo pevanje je bilo tako moćno da bi u jednom trenutku mogli pomisliti da slušate opersku divu, dok bi već u sledećem trenutku njegovo muževno repovanje posramilo mnoge velike repera, ali i one koji ismevaju osobu koja se identifikuje kao nebinarna.

Ovaj neverovatni mladić, koji se identifikuje kao “they/them”, što znači “oni”, hrabro je izašao na scenu noseći specifičnu zastavu koja predstavlja nebinarne osobe, a čije značenje mnogi nisu odmah shvatili. Nimo je otvoreno govorio o zastavi i svom identitetu.

Njegova pesma na Eurosongu inspirisana je njegovim ličnim putem prihvatanja samog sebe i suočavanja s izazovima koji idu uz to. Nimo je izjavio da je svest ljudi, posebno u Švajcarskoj, porasla nakon njegovog nastupa, što je doprinelo boljem razumevanju nebinarnih osoba. On je izrazio zadovoljstvo što može da predstavi svoju zajednicu na tako velikoj sceni i što nije jedini koji to čini ove godine.

BONUS PRIČA:

Smrdibube su postale nova pojava u svetu insekata, zauzimajući tron nakon dosadnih komaraca koji su dominirali leti. Ova promena je izazvala zabrinutost među ljudima, posebno u Srbiji, gde je najezda smrdibuba postala glavna tema.

Ivan Marković iz Beograda izjavio je za BBC na srpskom da se svake godine, s dolaskom hladnijeg vremena, masovno pojavljuju smrdibube u stanovima.

Službe za deratizaciju, dezinskeciju i dezinfekciju trenutno imaju puno posla i dobijaju desetine poziva dnevno zbog smrdibuba. Stručnjaci ističu da supstanca koju ispuštaju smrdibube, iako neprijatnog mirisa, nije opasna po ljude, već im služi kao odbrana od ptica. Ipak, protiv njihovog invazivnog prisustva nema pravog leka.

Savetuju da, ako ih je malo, jednostavno ih izbacite rukom, ali nema saglasnosti oko toga da li treba redovno prskati mesta gde smrdibube vole da se sakrivaju.

Aleksandra Zatezalo, entomološkinja iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, objašnjava da smrdibube pripadaju vrsti stenica. Njihovo telo podseća na viteški štit, često su zelene ili tamno braon boje, i mogu narasti od 12 do 17 milimetara. Ime su dobile po specifičnom mirisu koji ispuštaju kada se osećaju ugrožene, a koji većini ljudi deluje neprijatno.

Preporučujemo