Meso zauzima posebno mjesto u srcima ljudi diljem svijeta, iako vegetarijanci imaju drugačije mišljenje. Kalorije i proteini u mesu su neusporedivi s alternativama biljnog porijekla ili žitaricama.

Naša pažnja danas je na prepoznavanju pokvarenog mesa koje više nije sigurno za jelo. Iako je čuvanje pilećeg mesa u hladnjaku uobičajena praksa, mnogi možda nisu svjesni koliko dugo može ostati u njemu. Hlađenje mesa može usporiti razmnožavanje bakterija ako se čuva ispod 4°C.

Svježe pileće meso ne bi trebalo ostati u hladnjaku duže od jednog do dva dana. Isto vrijedi i za sirovu puretinu i drugu perad. Preporuča se čuvanje sirovog pilećeg mesa u dobro zatvorenoj posudi kako bi se spriječilo istjecanje sokova i kontaminacija drugih namirnica.

Kuhanu ili pečenu piletinu možete držati u hladnjaku otprilike 3-4 dana u dobro zatvorenoj posudi. Za duže čuvanje, prebacite je u zamrzivač. Sirovi komadi mogu se zamrznuti do 9 mjeseci, a cijelo pile do godinu dana.

Kuhanu piletinu možete zamrznuti 2 do 6 mjeseci. Rast bakterija mijenja boju mesa prema sivo-zelenoj nijansi, a piletina može ispuštati kiselkast miris koji podsjeća na amonijak. Sluzava tekstura ukazuje na pokvarenost. Ako sumnjate, bolje je baciti meso.

Ispravljanje piletine ne uklanja bakterije i može širiti kontaminaciju na druge površine. Ako sumnjate u kvalitetu, nemojte je jesti, već je odmah bacite.

Elisabeth Roesicke, predstavnica Njemačkog poljoprivrednog centra, kaže da se meso koje je prošlo rok trajanja može prepoznati po tome što potone u bazen s krvavom vodom. Ovo jednostavno provjeravanje može se obaviti brzim pregledom pakiranog mesa. Roesicke tvrdi da okus mesa dolazi iz masti koje sadrži.

Također, objašnjava da meso visoke kvalitete treba imati minimalnu količinu masti unutar mišića, što se može primijetiti po bijelim prugama koje nalikuju venama raspoređenima po mesu. Biranje svježeg mesa iz lokalnih izvora uvijek je najbolja opcija. No, postoje situacije u kojima to nije moguće. U takvim slučajevima, preporučuje se odabir mesa koje dolazi iz iste regije jer bi mu put do trgovine bio kraći.

Preporučujemo