Prije nego započnem, želim postaviti nekoliko pitanja. Kome je namijenjen ovaj tekst? Možete li pružiti neki kontekst za ove upute o kiseljenju kupusa? Kada se odlučite za proces kiseljenja kupusa, prvo prelijte kipućom vodom sa soli. Preporučuje se prilagoditi količinu soli prema vlastitom ukusu, ali svakako koristite dovoljno kako biste osigurali očuvanje. Nakon toga, pokrijte kupus sa soli i ostavite ga na toplom mjestu. Ovaj proces kiseljenja ne bi trebao trajati duže od pet dana. Kupus je vrijedan izvor prehrane, posebno u kiselom obliku, posebno tijekom duge zimske sezone. Ako koristite posudu od pet litara, preporučuje se odmjeriti 200 g soli i otopiti je u toploj vodi prije nego što prelijete kupus.

Da biste dobili otopinu s 4% koncentracijom soli, morate slijediti određeni postupak. Ako je spremnik manjih dimenzija, prvo napravite mjerenje. Dodajte sol i otopite je u vodi prije nego što ulijete u bačvu. Ovaj postupak ponavljajte dok se bačva ne napuni željenom koncentracijom soli. Prema podacima sa Agroinfoneta, za posudu od 120 litara koja sadrži 60 kg kupusa, preporučuje se korištenje 2,6 kg soli za izradu otopine od 65 litara. Stručnjaci preporučuju postupno dodavanje soli u vodu umjesto jednokratnog dodavanja. Važno je držati kupus potopljen u otopini, a ukrštene letvice mogu biti korisna tehnika.

Kiseli kupus ne samo da je ukusan već i zdrav obrok. Preporučuje se odabir jakih i neoštećenih glavica kupusa. Također, treba imati na umu da je za kiseljenje poželjno koristiti kasnije sorte kupusa jer će kelj biti slađi i sočniji, a procesi fermentacije bit će aktivniji. Ako se kupuje na tržnici ili u trgovini, preporučuje se da kupus prije kiseljenja ostavite u hladnjaku oko 10-12 sati. Prvo trebate nasjeckati kupus i mrkvu, a zatim ih posoliti grubom soli. Preporučena količina soli je 20-25 grama po kilogramu kupusa. Izbjegavajte korištenje jodirane soli jer ona može ubrzati kvarenje kupusa. Neki kuhari dodaju crni papar i lovorov list u kupus. Nakon temeljnog miješanja svih sastojaka, dodajte dodatni teret na vrh posude. Kupus treba lagano miješati nekoliko puta dnevno kako bi se oslobodio višak zraka. Gotov kiseli kupus može se prenijeti u staklenke i čuvati na hladnom mjestu.

Preporučujemo