Za postizanje učinkovitog gubitka težine, ključno je pravilno upravljati prehranom. Unatoč privlačnosti potrage za brzim rješenjima, gubitak težine nije moguć bez značajnih promjena u prehrambenim navikama. Dr. Predrag Nenadić u svojoj knjizi “Jabučni ocat, čuvar vašeg zdravlja” naglašava da konzumiranje velikih količina jabučnog octa ili uzimanje sumnjivih dodataka i napitaka neće dati željene rezultate bez prilagođavanja prehrambenih navika. Dr. Nenadić ističe važnost iskrenosti prema sebi i pravodobne prilagodbe prehrambenih navika, tvrdeći da samo uravnotežena prehrana s ograničenim porcijama može poboljšati tjelesnu težinu. Tijelo treba biti potaknuto na sagorijevanje masnih naslaga kako bi se stvorila dodatna energija, a jabučni ocat, prema riječima dr. Nenadića, može biti dragocjena pomoć u tom procesu.

Dr. Nenadić ističe da jabučni ocat igra ključnu ulogu u mijenjanju tjelesne kemije i smanjenju viška kilograma. Taninska kiselina prisutna u octu sprečava nakupljanje masti, posebno u unutarnjim organima i jetri. Kalcij, u kombinaciji s mastima, stvara tvar sličnu sapunu koju tijelo ne apsorbira te je odmah eliminira, pod uvjetom da je okoliš blago kiseo. Jabučni ocat stvara takvo kiselo okruženje u tijelu, omogućavajući kalciju da se pravilno razgradi. Nepravilna apsorpcija kalcija može dovesti do nakupljanja masnih stanica u tijelu. Dodatno, neobrađeni ugljikohidrati također se pretvaraju u masne stanice, koje se nakupljaju kao potkožna mast i pridonose debljanju. Jabučni ocat ima posebnu sposobnost otvaranja masnih stanica i prijenosa masti u krvotok.

Istraživanja su pokazala da jabučni ocat potiče probavu, čime se samo dio masti može probaviti, dok se ostatak izlučuje neprobavljen. Konzumacijom jabučnog octa također se ubrzava sagorijevanje kalorija, što pomaže u uklanjanju toksina i štetnih tvari iz tjelesnih stanica. Dr. Nenadić preporučuje kombinaciju od 2 žlice jabučnog octa, 1 žličice meda i prirodnog soka od jabuke (bez šećera) za one koji imaju problema s kiselošću jabučnog octa. Također, preporučuje se mješavina jabučnog octa, meda i vode, koja se može konzumirati ujutro prije kave, odmah nakon buđenja.

 

Preporučujemo