U svakodnevnom životu često se borimo sa štetnim ponašanjem toksičnih pojedinaca, ostavljajući nas u nedoumici kako da efikasno reagujemo u vrućini trenutka. Međutim, vrijedno je napomenuti da je Sigmund Freud, poznati psihoanalitičar iz prošlosti, predložio tehniku ​​koja ostaje relevantna i primjenjiva čak i u suvremenom svijetu u kojem živimo. Osoba koja upućuje uvrede prema vama ima jedinstven cilj, a to je da vam nanese bol. Kao što je čuveno rekao Sigmund Frojd, renomirani psiholog, ključno je za pojedince otpornog i moćnog karaktera da nikada ne internalizuju ili snose težinu pogrdnih opaski drugih.

 

 

 

Izbjegavajte da se upuštate u argumente i umjesto toga dajte sabran odgovor sa spokojnim izrazom lica, potvrđujući definitivno i nedvosmisleno “da”. Nevjerovatna snaga odgovora sabranim i odlučnim “DA” leži u njegovoj sposobnosti da efikasno otkloni svaki psihološki pritisak koji vam se može nametnuti. Smireno potvrđujući svoj pristanak, u suštini razoružavate pojedinca koji želi nanijeti štetu ili nevolju, jer im uskraćujete zadovoljstvo ostvarenjem cilja.

 

 

Razvijanje samopouzdanja je ključno, uz odlučan i spokojan odgovor “Da”. Imperativ je da se zaštitite od zlobe drugih i ne dozvolite da njihove zle namjere prodru u vaše najdublje biće. Negovanje snažnog i pozitivnog osećaja sopstvene vrednosti podrazumeva bavljenje samorefleksijom, jer kroz istinsko razumevanje i prihvatanje sebe same negativne reči i kritike drugih nemaju moć da nam nanesu štetu. Prema Freudu, kada bi se pojedinci fokusirali samo na procjenu vlastitih postupaka i suzdržavali se od osuđivanja drugih, koncept grubosti bi prestao postojati kao rasprostranjena pojava u društvu.

 

 

Od najveće je važnosti cijeniti i dati prioritet vlastitoj vrijednosti, a istovremeno biti oprezan prema pojedincima koji mogu nositi negativnu energiju ili toksično ponašanje, jer njihovo prisustvo i postupci mogu potencijalno imati štetan utjecaj na različite aspekte vašeg života.

Preporučujemo