Jabuke i limuni su poznati po svojim bezbrojnim prednostima koje ne samo da promovišu dobro zdravlje već i olakšavaju gubitak težine. Pozitivno utiče ne samo na zdravlje već i na proces mršavljenja. Da biste napravili ovaj okrepljujući napitak, trebat će vam tri omiljena jela: jabuke, limun i voda. I jabuke i limun su nadaleko poznati po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, koje se protežu dalje od puke ishrane i takođe obuhvataju izuzetnu sposobnost da pomognu u gubitku težine.

 

 

 

Jabuke posjeduju izdašnu količinu dijetalnih vlakana koja efikasno odgađaju proces probave, što dovodi do produženog osjećaja sitosti i zadovoljstva. Štaviše, ovo voće karakteriše nizak glikemijski indeks, koji osigurava da ne izazove nagli porast nivoa šećera u krvi. Osim toga, jabuke su bogate pektinom, rastvorljivim oblikom vlakana koji aktivno podržava nesmetano kretanje hrane kroz probavni trakt. Limun poseduju izvanredne kvalitete kada je u pitanju pročišćavanje organizma, pomaže u uklanjanju viška tečnosti, pa čak i u borbi protiv prisustva celulita. Osim toga, ovo citrusno voće poznato je po svojoj sposobnosti da služi kao niskokalorična opcija koja efikasno ometa apsorpciju masti u našem tijelu.

 

 

Osim toga, značajna koncentracija vitamina C koja se nalazi u limunu igra vitalnu ulogu u jačanju našeg imunološkog sistema, čime doprinosi našem cjelokupnom blagostanju. Proces pripreme ovog divnog napitka je prilično jednostavan. Počnite tako što ćete uzeti dva limuna i iscijediti njihov sok, a također narežite tri jabuke na kolutiće.

 

Stavite sok od limuna i kolutove jabuke u posudu s vodom i ostavite da dostigne tačku ključanja. Dok čekate da smesa proključa, uzmite kriške jednog limuna i jednu jabuku i poređajte ih na dno vrča. Kada tečnost u loncu dostigne tačku ključanja, pažljivo izvadite voće i kipućom vodom prelijte kriške limuna i jabuke u vrču. Ostavite smjesu da se ohladi, a zatim uživajte u osvježavajućem i okrepljujućem napitku koji ste napravili.

Preporučujemo