Genetske osobine zavise od oba roditelja, ali je otac dominantniji u ovih 6 slučajeva
Na času biologije naučili smo da 50% naše DNK dolazi od naše majke, a 50% od oca. Međutim, ova biološka činjenica ne znači da će oba roditelja prenijeti na svoju djecu jednaku količinu fizičkih i genetskih osobina. U stvari, Bright Side izvještava da je 60 posto veća vjerovatnoća da će djeca naslijediti aktivne osobine od svojih očeva jer priroda preferira da ti geni budu izraženi.
Zato vam pružamo informacije o 6 genetskih osobina našeg oca:
visoko
Da li vam je poznata izreka “Bio je visok kao njegov otac”? Očigledno, ova izjava ima naučnu osnovu. Visinu osobe određuje najmanje 700 genetskih varijanti naslijeđenih od oba roditelja. Međutim, čini se da geni visine rade malo drugačije kod svakog roditelja. Na primjer, očevi geni su važni u stimulaciji rasta i visine.
Krivi zubi
Ako je zubno zdravlje oca loše, dijete će vjerovatno češće posjećivati ​​ljekara od svojih vršnjaka, čak i ako su zubi majke dobri. Od karijesa do iskrivljenih zuba i svakog zubnog problema između, sve je direktno iz usta tvog oca.
spol
Otac je 100% odgovoran za pol svog novorođenčeta. X i Y hromozomi (obično poznati kao polni hromozomi) određuju spol djeteta. Djevojčice nasljeđuju X hromozom od oca, što rezultira XX genotipom, a dječaci Y hromozom od oca, što rezultira genotipom XY. Pošto majka prenosi samo X hromozom, otac ima potpunu kontrolu nad seksom.
rupice ili smajliće
U mnogim kulturama rupice su znak ljepote i privlačnosti. Međutim, naučnici opisuju rupice kao defekte uzrokovane skraćenim mišićima lica. Smatra se da su rupice nasljedne jer su dominantno naslijeđena osobina i obično se nasljeđuju od oca.
otisak prsta

Ne postoje dva potpuno ista otiska prsta jer su jedinstveni uzorci. Međutim, bebini otisci prstiju mogu izgledati kao otisci prstiju! Obrasci otisaka prstiju su genetske karakteristike naslijeđene od naših predaka.
kijati
Mnogi od nas znaju barem jednu osobu koja nekontrolirano slini kada gleda u sunce ili druga jaka svjetla. Pa, ovo je još jedna genetska osobina za koju je odgovoran otac. Stanje, poznato kao Acho sindrom, vjerojatnije će biti naslijeđeno od oca.

Preporučujemo