Tajne koje ne žele da vam otkriju.
Niko ne voli “jučerašnji” hleb i peciva, čak ni ona stara samo nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavca da li su sveže, odnosno da li su tek izašle iz rerne.
U trgovinama se svježina provjerava “na osjećaj”, odnosno pritiskom na kruh, pa ćete u svakoj radnji vidjeti takozvane “profesionalne pipke”, najčešće starije ljude, koji ovom tehnikom provjeravaju nekoliko deset hljeba prije kupovine. .
Ako se tijesto nakon pritiskanja brzo vrati u prvobitno stanje – svježe je. Ako je i dalje “ravno”, najbolje ga je zaobići.
Ako pravite hljeb kod kuće, možda ćete primijetiti da se ustajao i mrvi brže nego kruh iz pekare. u čemu je tajna? Koje sastojke dodaje pekar da bi tijesto dugo ostalo svježe i mekano poput pamuka?
Kaka sadrži neočekivani sastojak za koji znaju samo profesionalci!
“Dodavanjem kašike meda u testo možete produžiti rok trajanja pečenih proizvoda, hleba, kiflica i pogačica. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku, lepinje, kiflice i hlebovi dugo ostaju sveži i neće se razbiti.” objašnjava profesionalni kuhar iz “Haggis Pub & Kitchen.”

Preporučujemo