Nokti izgledaju kao dio tijela i ništa im se posebno ne dešava. Rastu, režemo ih, ponekad ih farbamo, i čini se da je to to. Međutim, nokti nam mogu dati puno uvida u naše cjelokupno zdravlje.
Ako nešto pođe po zlu s našim tijelom, naši nokti mogu početi da se mijenjaju, ponekad stvarajući izbočine na površini. Ovisno o izgledu ovih kvržica, postoje neke situacije o kojima treba razgovarati sa svojim ljekarom.
Linija koja se proteže od baze nokta do vrha je najčešći oblik kvrga na noktu, koji pogađa oko 20% odraslih osoba. Doktori kažu da je to u velikoj većini slučajeva samo znak starenja. Ivy Lee je dermatolog iz Pasadene u Kaliforniji.
Nokti se prvenstveno sastoje od keratina, proteina koji se također nalazi u kosi i vanjskom sloju kože. Baš kao što koža postaje suva, a kosa gruba, nokti se također mijenjaju kako starimo jer tijelo teže zadržava vlagu.
Ostale promjene noktiju-

“Ako primijetite druge promjene na noktima, kao što su lomljenje ili promjena boje, možda biste trebali posjetiti svog doktora”, kaže dr. šljiva. U rijetkim slučajevima, izbočine na noktima mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema, pokazalo je istraživanje objavljeno u Indian Journal of Dermatology Online.
Šta znače horizontalne pruge na noktima?
“Takođe poznate kao Beauove linije, one mogu ukazivati ​​na bolest ili jednostavno biti ostaci stare povrede”, kaže dr. šljiva. „Nastaju zbog privremenog prekida rasta noktiju u proksimalnom matriksu gdje se nokat formira“, kaže ona. “Uglavnom su benigni i uzrokovani su mehaničkom traumom: manikirom, prstom koji se zakači za vrata, itd.”
Međutim, ponekad ukazuju na stanje kože kao što je ekcem, psorijaza ili kronična paronihija, pa je potrebno provjeriti kožu i vrhove prstiju na znakove crvenila i osipa.
Simptomi većeg zdravstvenog problema
Izbočine na noktima nisu samo povezane s problemima kože, već mogu biti i znak drugih problema. Na primjer, preaktivna ili neaktivna štitna žlijezda može utjecati na hormone odgovorne za rast noktiju, kože i kose, uzrokujući u nekim slučajevima urasli nokti na nogama.
Ako se Beauove linije pojavljuju na svih 20 noktiju na rukama i nogama u isto vrijeme, to bi mogla biti čak i infekcija poput upale pluća, zaušnjaka ili sifilisa, kao i problema sa srcem, jetrom ili bubrezima, prema istraživanju u Indian Journal of Dermatology.
“Ako vam se urasli nokat na nozi istanji, pocijepi, promijeni boju ili se deformiše, odmah zakažite pregled kod svog dermatologa kako biste došli do korijena problema”, kaže dr. šljiva.

Preporučujemo