SASTOJCI:
tijesto:
Za ovaj recept potrebna su dva jaja.
Dvije šolje granuliranog šećera.
Potrebna količina putera je tačno 200 grama.
Kada slijedite recept, možda će biti potrebno koristiti brašno po potrebi. To znači da potrebna količina brašna može varirati u zavisnosti od faktora kao što su vlažnost, nadmorska visina i drugi uslovi okoline. Važno je imati pri ruci dodatno brašno i dodavati ga postepeno dok se ne postigne željena konzistencija.
Agda:
U pitanju je količina šećera od ukupno 9 šoljica.
Količina vode o kojoj se govori je tačno jedanaest šoljica.
Jedan limun je sve što je potrebno.

PRIPREMA:
Umutite jaja zajedno sa šećerom dok se potpuno ne sjedine. U smjesu dodajte puter, pa polako dodajte brašno i prašak za pecivo, miješajući dok tijesto ne postane jednolično.
Počećemo tako što ćemo tijesto oblikovati u zaobljene forme malo veće od oraha, koje ćemo zatim stisnuti i izravnati koristeći grebene (najmanja udubljenja).
Da biste postigli željenu teksturu i boju, poređajte hurmašice na tepsiju koja je dobro osušena. Peći na temperaturi od 180 do 200 stepeni dok ne dobiju zlatno smeđu nijansu.
Pre nego što se hurme završe sa pečenjem, potrebno je pripremiti agdu.
Da biste napravili Agdu, počnite prelivanjem šećera vodom i temeljnim miješanjem dok se šećer ne otopi. Nakon toga u smjesu dodajte limunov sok tako što ćete iscijediti svježi limun.
Nakon pečenja urme prelijte ohlađenom i nekuvanom agdom, pa poklopite i ostavite da odstoji.

Preporučujemo