Miomi materice su benigni tumori koji se najčešće pojavljuju kod žena u dobi od 30 do 40 godina, ali mogu se javiti i u ranijoj dobi. Njihov točan uzrok nije u potpunosti poznat, ali je poznato da hormoni poput estrogena i humanog placentnog laktogena potiču njihov rast. Smatra se da genetska mutacija u matičnim stanicama igra ključnu ulogu u njihovom nastanku.

Simptomi mioma materice obično uključuju bol i krvarenje, poremećaje funkcije susjednih organa te rast tumora. Mogući simptomi također uključuju teške i dugotrajne menstruacije, lokaliziranu bol u donjem dijelu trbuha i leđima. Brzi rast tumora može uzrokovati produljenu bol.

Dijagnoza mioma u ranim fazama često nije jednostavna. Koriste se različite metode kao što su ručni pregledi, ultrazvuk, radiografija i endoskopija za detaljniju dijagnozu. Liječenje mioma obično uključuje kirurške metode, a u nekim slučajevima može biti potrebna histerektomija. Moderne terapije mogu pomoći u smanjenju veličine mioma i poboljšati kvalitetu života žena.

Osim konvencionalnih metoda liječenja, postoji i prirodni recept za borbu protiv mioma i cista, koji uključuje sok od repe i med. Potrebno je pripremiti sok od repe i pomiješati ga s medom u blenderu. Dobiveni napitak se pije u količini od jedne čaše nakon doručka, ručka i večere.

Važno je napomenuti da se ovaj prirodni tretman može koristiti kao dodatak tradicionalnim metodama liječenja, ali uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom prije početka bilo kakvog alternativnog tretmana.

BONUS:

Svjetski tjedan dojenja, koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza, ističe važnost dojenja kao najzdravijeg, najprirodnijeg i najekonomičnijeg načina prehrane djeteta, istovremeno promičući emocionalnu povezanost između majke i djeteta.

Hrvatsko pedijatrijsko društvo (HPD) također naglašava važnost zaštite, promicanja i podrške dojenju kao javnozdravstvenom prioritetu. Svjetsko udruženje za dojenje je 1990. godine pokrenulo obilježavanje tjedna dojenja kako bi se istaknule brojne prednosti dojenja za majke i djecu.

Prednosti dojenja za majke uključuju smanjenje krvarenja nakon poroda, brži povratak na tjelesnu težinu prije poroda, smanjen rizik od raka dojke, vrata maternice i jajnika te smanjenje učestalosti infekcija mokraćnih putova i osteoporoze. Dojenje također jača vezu između majke i djeteta te pozitivno utječe na psihičku stabilnost majke.

Za dijete, dojenje potiče razvoj vlastitog imunološkog sustava, smanjuje učestalost crijevnih infekcija, proljeva i infekcija dišnog sustava te smanjuje rizik od alergija na hranu i dišne putove u adolescenciji. Također, dojenje pruža osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti te doprinosi boljem psihomotornom, emocionalnom i društvenom životu djeteta.

Važno je naučiti dojenje kao vještinu, a dobre osnove su ključne za uspjeh. Najčešći razlozi prekida dojenja javljaju se u prvom tjednu nakon poroda, zbog brzog priliva mlijeka u dojke, nedovoljno snažnog sisanja djeteta te umora majke. Stoga je važno stvoriti dobre osnove za podršku majkama u dojenju.

Neki savjeti za majke kako stvoriti dobre osnove za dojenje uključuju pranje ruku prije dojenja, udobno smještanje i opuštanje, te pravilno postavljanje djeteta na dojku kako bi pravilno sisalo.

Dojenje je izuzetno korisno tijekom ljetnih vrućina jer pruža slobodu od pripreme formula za mlijeko, pranja bočica i omogućuje kvalitetniji odmor i prisnost između majke i djeteta.Majke se potiču da ne odustaju od dojenja jer je to najzdraviji i najprirodniji način prehrane za njihovu djecu. Za savjet o pravilnom dojenju, majke se mogu obratiti svojoj patronažnoj sestri i pedijatru.

 

 

 

Preporučujemo