Hernija diska je stanje koje utječe na mnoge ljude i predstavlja izazov kako u dijagnostici tako i u liječenju. Ona se događa kada dio intervertebralnog diska iskoči iz svog uobičajenog položaja, pritiskajući i potencijalno oštećujući korijenje živaca ili leđnu moždinu. Iako se često povezuje samo s bolovima u leđima, hernija diska može izazvati simptome u različitim dijelovima tijela.

Simptomi hernije diska uključuju bol koja se može pojaviti tijekom hodanja, ležanja, kretanja ili čak kašljanja ili kihanja. Osim u leđima, bol se može proširiti na bedra, listove i stopala, posebno ako je hernija diska u donjem dijelu leđa. Kod hernije diska u vratnom dijelu, bolovi se mogu osjećati u ramenima i rukama. Pacijenti također mogu doživjeti trnce, ukočenost i slabost mišića u zahvaćenim područjima.

Ne svaka hernija diska zahtijeva kirurški zahvat, prema dr. Bojanu Jelači, neurokirurgu specijaliziranom za endoskopske i minimalno invazivne operacije kralježnice. Međutim, u nekim slučajevima, kao kada bolovi ne prolaze nakon fizikalne terapije ili se prošire na noge, operacija može biti preporučljiva. Slabost u mišićima stopala i teškoće u kretanju su posebno zabrinjavajući simptomi koji zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju.

Dijagnoza hernije diska obično se postavlja putem magnetske rezonancije i neuroloških pregleda. Iako mnoge hernije diska mogu biti uspješno liječene konzervativno, fizioterapijom i lijekovima, u nekim slučajevima potrebna je operacija. Minimalno invazivne metode omogućuju brži oporavak pacijenta i manje su traumatične od tradicionalnih kirurških zahvata.

Kada je u pitanju prevencija hernije diska, dr. Jelača ističe da ne postoji specifičan recept, ali održavanje zdravih životnih navika, poput pravilne prehrane i umjerene tjelesne aktivnosti, može značajno doprinijeti zdravlju kralježnice. Važno je također biti svjestan položaja tijela prilikom sjedenja ili spavanja.

Preporučujemo