POTREBNI SASTOJCI:

– Jaja (onoliko koliko želite ofarbati)
– Prirodni sastojci za bojanje (npr. kurkuma, cikla, crni luk, špinat, crveni kupus)
– Sirće
– Voda

NACIN PRIPREME:

Prvo spremite jaja: Dobro ih operite pod mlazom vode kako biste uklonili prljavštinu i suvišne masnoće s ljuske. Neka se fino osuse.

Priprema sastojaka za farbanje: Najbolje je da uzmete prirodne sastojke za farbnje jaja. Na primjer, ako želite žuta jaja, možete koristiti kurkumu; za crvena jaja, ciklu; za plava jaja, crveni kupus itd. Usitnite sastojke i stavite ih u odvojene posude.

Priprema vode: U većem loncu zagrijte dovoljno vode tako da pokrije jaja kada ih stavite u posudu za parenje. Dodajte malo octa u vodu (oko žlice) kako biste pomogli u fiksiranju boje na jajima.

Farbanje jaja: Stavite jaja u posudu za parenje i položite ih na dasku ili rešetku iznad kipuće vode. Na jaja možete nanositi prirodne sastojke za bojanje pomoću četkice ili kuhinjskog papira. Pazite da boja ravnomjerno pokrije cijelo jaje.

Parenje: Pokrijte lonac i kuhajte jaja na pari dok ne postanu tvrdo kuhana, što obično traje 10-12 minuta, ovisno o veličini jaja.

Hlađenje: Kada su jaja gotova, izvadite ih iz posude za parenje i stavite ih u posudu s hladnom vodom kako biste ih ohladili i zaustavili proces kuhanja.

Sušenje i sjaj: Nakon što se jaja ohlade, nježno ih obrišite suhom krpom kako biste uklonili višak vlage i dodajte im sjaj tako što ćete ih prebrisati malo biljnog ulja.

Jako bitno je naglasiti da će boja jaja biti nježna i nježnija od komercijalnih boja. Ovaj postupak rezultira lijepim, prirodnim nijansama, a također je i ekološki prihvatljiviji izbor. Uživajte u svom uskrsnjem farbanju jaja na pari!

Preporučujemo