Od davnina ljudi su koristili maslacak kao prirodni lijek jos su i med pravili od njega.

Maslačak je prepuna ljekovitih svojstava, često prolazi nezapazeno iako je posebno blagotvoran za želudac i žuč.

Lišće maslačka nadmašuje čak i špinat i rajčicu po bogatstvu vitaminima, sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale poput kalija, natrija, kalcija, fosfora i željeza. Djeluje kao vrlo snažan diuretik, koristan za bubrege i mokraćne organe, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, te pomaže kod alergija i smanjenja kolesterola.

Zahvaljujući obilju hranjivih tvari, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi. Također je koristan za ženske tegobe, uključujući prevenciju i liječenje bolesti dojki, cista, oteknuća i problema s dojenjem.

Jak saveznik za jetru i zeludac je caj od korijena maslacka, pomaže kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog krvnog tlaka i smanjenog apetita.

Caj pripremate na vrlo jednostavan nacin – prelijete dvije žličice korijena i/ili listova maslačka sa 250 mililitara vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Ovaj čaj preporučuje se za bubrežne tegobe, zadržavanje vode, celulit i pretilost, a najbolje je popiti ga ujutro i navečer, 30 minuta prije jela.

Preporučujemo