Ela Ojdanić je hitno prevezena u Urgentni centar zbog zakazanih intervencija. Iako je posjetila zdravstvenu ustanovu, čini se da je humor nije napustio jer se šalio kako dolazi da se “potpuno transformiše kako bi osvojio žene”.

Proljeće donosi potrebu za detoksikacijom tijela kako bi se izbacili toksini. Dr. Dejan Čubrilo nedavno je otkrio pravila detoksikacije i ukazao na uobičajene greške koje ljudi prave. Detoksikacija je posebno važna kod problema s jetrom, poput masne jetre.

Jedna od ključnih stvari koju je istaknuo je da holesterol nije nužno posljedica hrane koju jedemo, već povišen nivo insulina može potaknuti proizvodnju holesterola u jetri. Kontrola nivoa insulina može pomoći u kontroli holesterola, smanjujući rizik od ateroskleroze.

Dr. Čubrilo preporučuje čišćenje žučnih kanala kako bi se poboljšala probava i eliminacija toksina. Limunova voda s malo đumbira može pomoći u ovom procesu.

Sve u svemu, važno je razumjeti kako detoksikacija može pomoći u očuvanju zdravlja jetre i općeg blagostanja tijela.

BONUS PRIČA:

Sarkopenija je stanje koje progresivno dovodi do smanjenja mišićne mase i snage, značajno utječući na kvalitetu života i povećavajući vjerojatnost ozljeda i bolesti. Dr. William Morrison ističe da pad mišićne snage i mase može značajno utjecati na dnevne aktivnosti i opću dobrobit, čineći sarkopeniju ozbiljnim zdravstvenim problemom koji se često zanemaruje.

Uzroci Sarkopenije
Sarkopenija je obično povezana sa starenjem, ali može utjecati i na mlađe pojedince, posebno one koji vode sjedilački način života ili imaju nedovoljnu konzumaciju proteina. Proces smanjenja mišićne mase prirodno se odvija s godinama, postajući sve izraženiji nakon 50. godine. Nedostatak odgovarajuće potrošnje proteina sprječava razvoj i popravak mišića, a izostanak tjelesne aktivnosti može dovesti do slabosti mišića i povećati vjerojatnost razvoja sarkopenije. Kronične bolesti poput dijabetesa ili reumatoidnog artritisa također mogu pridonijeti propadanju mišićne mase.

Simptomi i Posljedice
Dr. Matthew Thorpe opisuje simptome sarkopenije kao smanjenu tjelesnu izvedbu i slabost mišića, što može ometati svakodnevne zadatke poput podizanja predmeta ili uspinjanja stepenicama. Pojedinci s sarkopenijom mogu iskusiti postupni pad mišićne mase i snage, pojačan umor i ograničenu pokretljivost i fleksibilnost. Ti simptomi dovode do izazova u kretanju i izvršavanju jednostavnih radnji, smanjujući kvalitetu života i povećavajući rizik od ozljeda.

Tjelesna Aktivnost: Uključivanje dosljednih vježbi koje ciljaju na snagu mišića može usporiti proces propadanja mišića i povećati ukupnu izdržljivost. Vježbe fizikalne terapije mogu ojačati mišiće, poboljšati pokretljivost i ublažiti nelagodu povezanu sa sarkopenijom.

Prehrana: Konzumacija dovoljne količine proteina ključna je za oporavak i rast mišića. Preporučuje se uravnotežena prehrana bogata proteinima iz različitih izvora kako bi se osigurali svi esencijalni aminokiseline potrebne za mišićnu regeneraciju.

Dodaci Prehrani: Dodavanje dodataka vitamina D može pridonijeti poboljšanju zdravlja mišića i kostiju. Također, suplementacija omega-3 masnim kiselinama može imati protuupalne učinke koji mogu pomoći u očuvanju mišićne mase.

Lijekovi: U određenim slučajevima, liječenje može uključivati korištenje lijekova za jačanje mišićne snage ili minimiziranje gubitka mišićne mase. Ovi lijekovi mogu uključivati anaboličke steroide ili hormone rasta, ali njihov

Preporučujemo