Učenici škole u kojoj se dogodio incident stali su na stranu uhapšenog profesora
Društvenim mrežama kružila je snimka tuče profesora i učenika jedne zagrebačke gimnazije. Profesor je dobio otkaz, a kasnije i kazneno prijavljen, ali su učenici škole za Dnevnik.hr rekli da nije sve kako se činilo na prvi pogled.
Počelo je trkanje, a onda je profesor pao na pod. Ustao je i posegnuo za predmetom kojim je udario učenika. Sve ovo je trajalo manje od jedne minute. Postscript priče je napisala policija.
Šezdesetjednogodišnji profesor je uhapšen i nakon istrage oglašen je krivim za nanošenje teške tjelesne povrede u pokušaju, namjerno nanošenje tjelesnih povreda i dvije tačke optužnice za povredu legitimnih prava i interesa drugih. Iz Policijske uprave zagrebačke saopćili su: “Riječ je o djetetu koje je štetilo interesima maloljetnih učenika”.
Ali niko nije teže povređen. Direktor škole nije želio izaći pred kamere Dnevnika Nove TV. Ona je u kratkoj izjavi odgovorila da će profesor biti otpušten. Za ministra obrazovanja ovo je logičan ishod.

“Naravno da u školama nema mjesta za pijane nastavnike i ovakvi incidenti su za svaku osudu. Škola je ispoštovala procedure i nije bilo grešaka. U srijedu smo zatražili od Odjeljenja za obrazovanje da pošalje krizni tim koji će intervjuisati djecu Ova istraga, dodatni posao, ali ne možemo reći ko je prvi”, rekao je ministar obrazovanja Radovan Foss.
Ali to je jedna strana priče koju je ispričala grupa studenata Dnevnika Nove TV. Neki ljudi su sve to vidjeli.
“Učenik je bio sam po sebi provokator i volio je da zadirkuje nastavnika, a profesor je bio ljut, iako mislim da je učenik više kriv nego nastavnik jer nije imao šta da iznervira i nešto mu je govorio”, jedan učenik rekao je .
Drugi učenik je dodao: “Učenik je vrijeđao njega i njegovu suprugu govoreći da je četnik i da su mu žena i tri brata umrli prije nekoliko mjeseci. To je često radio, ne samo u to vrijeme. Na času i nekoliko časova prije.”
“On to radi već duže vrijeme i prkosan je, ne znam zašto. Možda vidi neko zadovoljstvo u sebi”, primijetio je treći.
Učenici su rekli da se svašta pisalo i govorilo. Upravo zbog toga su odlučili da podrže profesora.
“On je sjajan kao profesor, odličan je kao osoba, a vidite da nije slomljen”, rekao je četvrti student. Na pitanje novinara Dnevnika Nove TV Ivana Čorkala da li je neko imao problem sa profesorom, student je odgovorio: “Koliko ja znam, ne”, dodajući da nijedan profesor nije razgovarao s njima o incidentu.
Nema opravdanja za nasilje, ali nema opravdanja za postupke učenika. Trenutno će biti sankcionisani samo profesori

Preporučujemo