Srce ovog jela je šamika – ne bilo koja šamika, imajte na umu – u kombinaciji sa dosta luka i nizom ukusnih začina. Dobijena smjesa se zatim polako kuha do savršenstva.
“Prije nego što se upustimo u bilo koji zadatak, važno je biti dobro pripremljen. To uključuje poduzimanje potrebnih koraka kako bi se osiguralo da su svi potrebni resursi i alati lako dostupni iu dobrom stanju.
Ovaj recept zahtijeva najmanje 1 kg srednjeg luka, oko 10 ukupno.
Kako bi se postigao prekrasan ukus, preporučuje se upotreba 700 grama mljevenog svinjskog mesa. Ako volite kombinaciju mesa, sve zavisi od ličnog ukusa.
Potrebna količina pirinča je 100 grama.
Masivno fermentisani kupus, koji se često naziva kiseli kupus, dolazi u obliku velike glavice.

Da napravite preljev po želji, pomiješajte 7-8 kašičica povrća sa 1-2 kašičice bibera. Dodajte kašičicu bibera, soli i šećera, te kašičicu belog luka u prahu. Na kraju dodajte 3 kašičice crvenog čilija u prahu.
Preporučena količina ulja za ovaj recept je oko 1 do 2 decilitra.
Odmah na početku moram pojasniti da ako ne volite jako kiseli kupus, preporučljivo je malo zgnječiti listove prije motanja i smanjiti količinu soli. To je zato što, budući da ne postoji “čorba” za razrjeđivanje kupusa, rezultirajuća salma može biti kiselija za početak. Nadam se da je ovo objašnjenje od pomoći, iako priznajem da je ovaj zaključak zasnovan isključivo na našem vlastitom testiranju. ????
Kada je u pitanju salma, idealna posuda je lonac, ili još bolje, zemljana ili keramička posuda.
To je zato što se salma može urolati bez da je čvrsto pričvršćena za tepsiju. Manji pramenovi su čvrsto naslagani i pritisnuti zajedno za najbolje rezultate

Nakon čišćenja sitno nasjeckajte luk. Najefikasnija metoda je korištenje više sjeckalica. Nastavite dinstati luk na ulju i u smjesu dodati meso.
Tokom ovog procesa, odvojite vrijeme da dobro operete pirinač i namočite je u puno vode. Ostavite da se kuva oko 10-15 minuta, ili dok ne bude srednje pečeno.
Dok se meso krčka postepeno dodavati preporučene začine i dinstati još duže. Zatim dodajte meso i pirinač i dinstajte još dugo.
Proces dinstanja mesa ukupno traje oko 30 minuta. Kada je smjesa gotova, veće listove kupusa prepolovite (duž žilica) da smanjite količinu salme. Prerežite venu kako biste pojednostavili proces umotavanja. Na polovinu listova stavite po kašiku smese, urolajte listove i preklopite preko fila sa leve i desne strane. Nastavite tako dok se ne potroše svi veliki listovi i ne budu čvrsto spakovani zajedno kako bi zadržali svoj oblik. Kada više nema velikih listova (ili kada ponestane strpljenja), uvaljajte preostali fil u list. Preostali kupus nasjeckajte i dodajte smjesi u posebnu posudu.
Počnite tako što ćete salmu preliti sa malom količinom vode, toliko da dođe do dna lonca. Ako se sarma istanji u red, dubina će biti oko 1 cm. Ako posuda nema poklopac, prekrijte je folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 175°C 30 minuta. Kada istekne vrijeme, skinite foliju i povećajte temperaturu na 200°C. To će uzrokovati da tečnost ispari i da vrh salme postane smeđi. Ostavite da ovo traje još 30 minuta.
Evo recepta za ukusne paprike u kojima možete uživati ​​uz kašičicu kisele pavlake za dodatni ukus. Za one koji mogu da jedu začinjenu hranu i nemaju malu decu sa osetljivim probavnim sistemom, dodavanje dodatnih začina može dodatno poboljšati ukus.

Preporučujemo