Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić je naglašeno govorio o temi mleka i njegovom uticaju, ističući presudni značaj identifikovanja najzdravijih opcija mleka i poznavanje njegovog izvora, uključujući i vrstu krava. Dr Perišić je upozorio da bi ako to ne učinite, pojedinci potencijalno mogli da budu izloženi štetnim supstancama koje mogu negativno uticati na njihov kardiovaskularni sistem, jetru i srce.

 

 

– Važno je da ljudi znaju za mleko. Mnogi kažu da je mlijeko opasno ne samo zbog alergija, već i zbog drugih pojava. Sada je riječ o vrstama mlijeka, mlijeko A1 sadrži betakazein od kojeg se može napraviti opijat kazeomorfin, mlijeko A2 ga ne sadrži – rekao je on. Jeste li vidjeli ove male krave koje se zovu bušilice? Prave A2 mlijeko bez kazeomorfina, a ovo mlijeko je zdravije jer ne izaziva opijatne efekte kada se vari. Ovaj efekat dalje utiče na bolesti srca, visok krvni pritisak i jetru.

 

Govorimo o aktivnim hemijskim supstancama koje nastaju tokom procesa varenja. Ova jedinjenja, izvedena iz kazeina, poseduju izuzetna svojstva apsorpcije i direktno utiču na krvotok i mozak, izazivajući efekat sličan opijatima. U Srbiji značajna većina krava, oko 70 odsto, pripada A1 kategoriji. Nažalost, u našoj stočarskoj industriji zaostajemo u praćenju broja krava koje daju punomasno mlijeko. Zanimljivo je da kozjem i ovčjem mleku nedostaje betakazein, što ih čini zdravijom alternativom.

 

 

Pronalaženje mlijeka A2 može biti složen zadatak, priznaje i sam profesor Perišić. U Evropi se krave lako mogu naći na Islandu, posebno na ostrvima između Engleske i Francuske. Važno je napomenuti da samo crne, male krave proizvode mlijeko A2, čak iu teškim zimskim uvjetima. Ove izvanredne krave ne samo da daju pravo mlijeko, već i razotkrivaju svaku neosnovanu zabrinutost oko navodne “opasnosti” konzumiranja mlijeka. “Mliječna mast nije opasna za holesterol i srce, betakaseomorfin je opasan”, rekao je.

Preporučujemo