Uzgoj luka je prava umjetnost.
Razmišljajući o tome, uočavamo da luk raste na tri različita načina: iz sjemena, lukovica (kao što su pastirska torbica ili crveni luk) i reznica (poput zelenog luka i vlasca).
Postoji još jedan pojam, corms, koji su zapravo male lukovice posađene godinu dana prije i beru se te pohranjuju preko zime prije nego što ih stavimo na tržište u rano proljeće.

Vrtlari, ti čuvari zelenog kraljevstva, imaju svoje tajne. Na primjer, nijedan vrtlar neće biti oduševljen ako primijeti cvjetanje crvenog luka.
To nije razlog za slavlje. Kada se to dogodi, to znači da je luk prestao rasti.
Biljke, kao i mi, daju sve od sebe prije nego što odu u mirovinu, tj. umru.
To je kao njihov posljednji napor da ostave svoj genetski trag prije nego što napuste ovaj svijet.

Ali pustimo tužne priče i pogledajmo iz drugog kuta. Zamislite da ste luk.
Vaša jedina briga je razmnožavanje i opstanak. Sve ostalo je nevažno.
A kad se stvari zakompliciraju, kad stres zaprijeti, cvjetanje je prirodni odgovor biljke da se brzo razmnoži i osigura opstanak svoje vrste.

Dakle, zašto luk rano cvjeta? Razlozi su raznovrsni. Vremenski uvjeti su jedan od glavnih okidača.
Iznenadna promjena temperature, poput naglog zahlađenja ili suše, može natjerati luk da se ponaša kao da je došla jesen.
I naravno, što više sunca i vrućine, to luk brže proizvodi sjeme, kao da se želi osigurati prije nego što izgubi sva vlažna tla.

Kako onda spriječiti tu cvjetnu eksploziju? Poljoprivrednici imaju nekoliko trikova u rukavu.
Prvo, izbjegavajte rano sijanje luka. Ako je već kasno, pripazite na nagla zahlađenja.
Redovito zalijevajte luk, to mu pomaže da se osvježi i opusti.

Ali što ako već imate cvjetne glavice? Ne očajavajte! Odrežite ih što prije kako biste spriječili daljnje cvjetanje i propadanje lukovice.
No, imajte na umu da je rast lukovice stao, pa je najbolje što možete učiniti je brzo ju iskoristiti. Luk, kao i mi, nema vječnost.

Eto, sada znate tajne uzgoja luka i kako spriječiti njegovo rano cvjetanje. Znate li još uvijek gajiti luk s istim oduševljenjem?

Preporučujemo