Veliki broj ljudi ima problema vezanim za vratnu kicmuVažno je shvatiti da kičma ne samo da podržava trup i glavu, već također štiti kičmenu moždinu i periferne nervne sisteme.

Cervikalna spondiloza je stanje koje proizlazi iz degenerativnih promjena u kralježnici i često predstavlja zdravstveni problem. Ove promjene u obliku pršljenova, posebno kod osoba s sjedilačkim načinom života ili lošim držanjem, pogoršavaju se s godinama.

Paravertebralni nervi na vratu mogu biti zahvaćeni cervikalnom spondilozom, što može uzrokovati iritaciju ili kompresiju kad se koštani otvori kroz koje nervi prolaze suze. Ti nervi su odgovorni za kontrolu organa u glavi, vratu, ramenima, rukama, prstima, leđima i donekle grudima.

Stoga, simptomi cervikalne spondiloze mogu biti raznoliki i ne ograničavaju se samo na vrat. Osim toga, dva arterijska krvna suda uzdižu se kroz vratnu kičmu i prolaze kroz lobanju oko potiljka, što može uzrokovati simptome poput vrtoglavice, zamagljenog vida, bolova u očima, migrena ili glavobolja, te čak tinitusa kod osoba s cervikalnom spondilozom ili drugim stanjima vratne kičme.

Neki od uzroka cervikalne spondiloze uključuju povrede ili nezgode vratne kičme, gojaznost, osteoporozu, operacije na vratnoj kičmi te genetsku predispoziciju.

Glavni simptomi uključuju bol u ramenima i vratu, bol koji se širi na rame ili ruku, glavobolje i migrene, grč mišića vrata pri okretanju glave na jednu stranu, ukočenost vrata, vrtoglavicu i tinitus.

Dijagnoza cervikalne spondiloze često uključuje razgovor s pacijentom, fizički pregled i naručivanje dodatnih pregleda, ako je potrebno.

Liječenje cervikalne spondiloze može uključivati terapiju vježbanjem, fizikalnu terapiju, lijekove protiv bolova, protuupalne lijekove, acetaminofen, injekcije kortikosteroida ili, u težim slučajevima, kirurški zahvat kako bi se uklonili osteofiti ili povećao paravertebralni neuralni kanal.

Nadalje, vježbe kao što su naginjanje glave naprijed i natrag ili bočni luk mogu pružiti olakšanje od simptoma cervikalne spondiloze. Prije početka bilo kakvih vježbi, važno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se osiguralo da su odabrane vježbe sigurne za stanje vratne kičme svakog pojedinca.

Preporučujemo