Recept za domaći sir, sličan poznatom i popularnom feta siru, donosi niz prednosti koje ovu deliciju čine poželjnom za pripremu kod kuće.

Domaći sir ne koristi sirilo, što mnogi smatraju prednošću zbog mogućih probavnih problema. Osim toga, obogaćen je proteinima, kalcijumom i vitaminima, dok ne sadrži konzervanse i umjetne sastojke. Priprema se koristeći kvalitetne sastojke po izboru.

Okus sira je blag i ukusan, te se može prilagoditi individualnim preferencijama dodavanjem raznog bilja i začina. Svežina sira garantuje pun ukus.

Domaći sir je jeftiniji od kupovnog, a može se pripremiti u malim količinama prema potrebama.

POTREBNI SASTOJCI:

– 2 litra mlijeka
– 1,5 – 2 zlice soli
– 400 grama kisele pavlake
– 6 jaja

POSTUPAK PRIPREME:

Mlijeko se sipa u šerpu i posoli, zatim se dovodi do ključanja. Nakon toga se dodaju umućena jaja i kisela pavlaka. Smjesa se dobro promeša i kuva oko 5 minuta dok se ne formiraju grudvice i odvoji surutka. Zatim se supstanca procijedi kroz cedilo obloženo gazom, ravnomjerno stisne, pokrije i stavi u frižider da se potpuno ohladi. Ukoliko se želi mekši sir, umjesto pavlake se može dodati kefir.

Drugi recept za sirćetni sir :

– 1 litar mlijeka (puna masnoća, homogenizovano)
– 100 mililitara sirćeta (bijelo sirće, vinsko sirće, jabukovo sirće)
– 1/2 zličice soli
– Začinsko bilje (peršun, vlasac, origano, bosiljak)

Način pripreme:

Mlijeko se zagrije na oko 80°C, zatim se dodaje sirće te se mlijeko kuva uz stalno miješanje dok se gruša ne odvoji od surutke. Nakon odstajanja i ocjeđivanja kroz gazu, sir se oblikuje i ostavlja da odstoji u posudi sa posoljenom surutom.

Savjet:

Da bi se ubrzao proces odvodnjavanja, talog se može suspendirati preko posude s gazom. Sir se može začiniti raznim biljem, začinima ili sušenim paradajzom. Dozrijevanjem sir dobiva čvršću konzistenciju i izraženiji okus.

Domaći sir bez sirila je ukusan i zdrav, ali neće imati istu konzistenciju kao sir sa sirištem. Uživajte u pripremi!

Preporučujemo