Doživljaj nelagode i bolova u predelu ramena i ruku potencijalno može ukazivati ​​na prisustvo zdravstvenog stanja koje ima prilično neuobičajeno ime. Ortopedski hirurg, specijalizovan za mišićno-koštani sistem, sastavio je sveobuhvatnu listu faktora koji mogu izazvati ovo stanje, kao i skup znakova upozorenja na koje treba obratiti pažnju.

 

 

Dr. Scott Smith, ortopedski kirurg, dao je objašnjenje koje baca svjetlo na rasprostranjenost ovog problema, ističući da se javlja prilično često. Dalje je razradio osnovne uzroke, pripisujući ih iscrpljenju sinovijalne tekućine unutar zgloba i naknadnom vezivanju vezivnog tkiva za kosti, što rezultira fuzijom. “Zamrznuto” rame karakterizira niz simptoma koji prvenstveno uključuju intenzivan bol koji potiče iz ramena i koji se proteže niz ruku. Ovaj bol se često opisuje kao prilično jak, izazivajući značajnu nelagodu i uznemirenost pojedincu.

 

 

Štaviše, osobe sa smrznutim ramenom obično doživljavaju izraženo smanjenje pokretljivosti zahvaćenog zgloba, što ga čini izazovnim za obavljanje osnovnih zadataka i pokreta koji zahtijevaju uključenje ramena. Prema njegovom objašnjenju, ovaj problem se ne javlja iznenada ili u kratkom vremenskom periodu. Umjesto toga, odvija se postepeno kroz tri različite faze. Početnu fazu, poznatu kao inflamatorna faza, karakteriše intenzivan bol.

 

 

Nakon toga, problem ulazi u stagnirajuću fazu, tokom koje kretanje postaje ograničeno, ali uz relativno manji stepen boli. Konačno, problem napreduje u fazu rješavanja, u kojoj se zahvaćeno tkivo vraća u svoje normalno stanje, što rezultira nestankom i boli i ograničenja kretanja. Demografska grupa koja je najčešće pogođena ovim stanjem je u starosnom rasponu od 40 do 60 godina, s nešto većom prevalencom među ženama. Postoji nekoliko zdravstvenih stanja koja mogu pogoršati ozbiljnost problema, kao što je dijabetes, nepokretanje nakon ozljede ili hirurške procedure. Osim toga, naučne studije sugeriraju da osobe sa srčanim oboljenjima, komplikacijama štitne žlijezde i Parkinsonovom bolešću također mogu biti sklonije iskusiti efekte “smrznutog” ramena.

 

 

 

 

Preporučujemo