Rak jetre je ozbiljno stanje koje se razvija u stanicama jetre, a najčešći oblik je hepatocelularni karcinom koji nastaje u hepatocitima – primarnim stanicama jetre. Iako točan uzrok raka jetre nije potpuno razumljiv, znanstvenici su identificirali nekoliko čimbenika rizika koji su povezani s većim vjerojatnošću razvoja ove bolesti. Kronične infekcije jetre, poput hepatitisa B i C, te ciroza jetre, stanje koje nastaje kao posljedica oštećenja jetrenih stanica, predstavljaju značajne rizike za razvoj raka jetre. Osim toga, muškarci imaju veću predispoziciju za razvoj ciroze jetre u usporedbi s ženama, dok pojedinci s obiteljskom anamnezom raka jetre imaju povećan rizik od obolijevanja.

Rak jetre je često poznat kao tih bolest, jer se simptomi mogu početi pojavljivati tek u kasnijim fazama. Međutim, kako bolest napreduje, pojedinci mogu primijetiti bol u gornjem desnom dijelu trbuha koji se može širiti prema leđima i ramenima. Nadutost, oticanje trbuha, gubitak apetita i težine, umor, vrtoglavica, povraćanje, kao i žutilo kože i očiju zbog žutice, također su simptomi koji mogu ukazivati na ovaj zdravstveni problem. Važno je napomenuti da ti simptomi nisu specifični za rak jetre te da druga stanja također mogu uzrokovati slične simptome. Stoga, konzultacija s liječnikom je ključna za dobivanje točne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

Rak jetre se često otkrije u kasnijim fazama kada su simptomi izraženiji. Stoga, redoviti pregledi i testiranja mogu biti od suštinskog značaja za osobe s povećanim rizikom, kao što su osobe s kroničnim infekcijama jetre ili cirozom. Pravovremena dijagnoza i liječenje igraju ključnu ulogu u ishodu bolesti. Ako imate obiteljsku povijest raka jetre, možete biti u povećanom riziku. Redoviti pregledi i praćenje zdravlja jetre mogu pomoći u ranom otkrivanju problema.

Preporučujemo