Postoje mnoge nacije diljem svijeta u kojima i dalje vlada suveren unatoč tome što je monarhija ukinuta u mnogim zemljama. Sultan po imenu Hasanal Bolkiah upravlja Brunejom, azijskom državom koja je jedno od tih mjesta. Rođen 15. srpnja 1946. godine, sadašnji 76-godišnji sultan Bruneja, Hasanal Bolkiah, sin je sultana Omara Ali Saifuddiena III., koji je imao desetero djece, šest kćeri i četiri sina, s više žena. Iako je imao mnogo djece, sultan je od djetinjstva odabrao Bolkiaha za svog nasljednika. Bolkiah je primio privatno obrazovanje, a kasnije je studirao na Victoria Institution u Kuala Lumpuru, Malezija, i Kraljevskoj vojnoj akademiji u Sandhurstu, Engleska. Trenutno ima tri žene i otac je pet sinova i sedam kćeri. Sultan Hasanal Bolkiah je jedan od najbogatijih sultanima na svijetu te je bio i najbogatiji čovjek na svijetu do 1980. godine.


Prema izvješću Business Insidera, njegova imovina premašuje 14.700 kruna, uglavnom zahvaljujući njegovim rezervama nafte i prirodnog plina. Njegova palača je najveća privatna rezidencija na svijetu s 1788 soba, 257 kupaonica te klimatiziranim štalama za 200 konja. Posjeduje najveću kolekciju Mercedes Benza na svijetu, s preko 7000 vozila, uključujući neke od najluksuznijih modela ikad proizvedenih. Njegova raskošna potrošnja ilustrirana je činjenicom da je za svoj 50. rođendan potrošio nevjerojatnih 17 milijuna dolara na tri koncerta Michaela Jacksona za svoje goste. Dok se vladajuća obitelj razmašta u ekstravaganciji, ostatak zemlje podvrgnut je strogim propisima, poput zabrane alkohola, diskoteka i noćnih klubova, te čak i zabrane javnog slavlja Božića. Iako neki kršćani mogu slaviti privatno, zakoni se strogo provode, čak i do mjere da izlozi ne smiju prikazivati blagdanske ukrase. Unatoč zakonima koje je donio, sam sultan živi rasipno i arogantno, s kontroverznom poviješću koja uključuje tri žene, od kojih je jedna bila bliska rođakinja i bivša stjuardesa i TV voditeljica.

Sultanov način života prenio se na njegove sinove, koji su jednako vješti u održavanju istih običaja kao i njihov otac. Jedan od njegovih sinova, princ Abdul Malik, koji je treći u redu nasljeđivanja, vjenčao se 2015. godine, a medij “Forbes” proglasio je njegovo vjenčanje “najveličanstvenijim kraljevskim vjenčanjem svih vremena”. Svečanosti su trajale tjedan dana, a mladenci su nosili unikatne odore ukrašene draguljima. Umjesto tradicionalnog buketa cvijeća, mladenka je držala kolekciju rijetkih metala i dragulja. Još jedan sultanov sin, princ Abdul Mateen, uživa u luksuzu i javno pokazuje svoju ekstravaganciju na društvenim mrežama, gdje je prikupio više od milijun pratitelja. Često dijeli detalje o svojim luksuznim odmorima, kao i fotografije na kojima se odmara na jahtama, privatnim avionima ili igra polo.Međutim, priča o njegovom bratu Jefriju baca sjenu na cijelu obitelj, uključujući i samog sultana. Sredinom devedesetih, Jefri je obnašao dužnost ministra financija te je zajedno sa sultanom uživao u privilegijama koje su proizlazile iz bogatstva i autoriteta. Unutar palače održavali su osobni harem i organizirali burna okupljanja, zbog čega su ih mediji nazvali “vječnim partnerima u hedonizmu”.

Preporučujemo