Tekst opisuje manipulativno ponašanje kao obrazac koji ljudi koriste radi ostvarivanja svojih ličnih interesa, često bez obzira na štetu koju to može prouzrokovati drugima. Autor ilustruje ovu pojavu kroz narodnu izreku koja opisuje manipulatora kao osobu koja je spremna ići preko mrtvih kako bi postigla svoje ciljeve.

Manipulacija se opisuje kao perfidna igra, gde ništa nije onako kako se čini na prvi pogled, što otežava prepoznavanje manipulatora. Oni su vešti u suptilnom manipulisanju drugima, često uspevajući da navedu ljude da urade ono što oni žele, dok se istovremeno osećaju dobro i korisno u vezi sa tim.

Tekst dalje ističe da manipulatori mogu izvrtati istinu i okretati situacije u svoju korist, čak i dovodeći druge u sumnju u svoja čula. Oni retko iskazivaju svoje potrebe direktno, već ih ostvaruju kroz razne manevre, kao što su nabacivanje krivice ili igranje uloge žrtve.

Manipulatori se ne suočavaju direktno sa problemima, već rade iza leđa i koriste druge ljude kako bi postigli svoje ciljeve. Oni često dele intimne informacije i poveravanja kako bi stekli poverenje drugih, ali to može dovesti do zamke i manipulacije.

Na kraju, tekst naglašava da je manipulativno ponašanje često povezano sa određenim poremećajima ličnosti i da je teško promeniti taj obrazac ponašanja jer donosi korist osobi koja ga primenjuje. Kritika ili ukazivanje na manipulativno ponašanje obično ne dovodi do promena, jer manipulatori ne žele da se menjaju i često lako pronalaze nove “žrtve” ako izgube kontrolu nad jednom osobom.

Preporučujemo