Stručnjaci upozoravaju ljude da izbegavaju sušenje mokre odeće na radijatorima tokom zime, ističući da iako ovo može biti brzo rešenje za sušenje, može prouzrokovati ozbiljne probleme po zdravlje.Sušenje odeće tokom zime bez mašine za sušenje može izazvati probleme s kondenzacijom, posebno kada se odeća stavlja preko radijatora dok su još uvek topli. Stručnjaci ukazuju na to da ovakva praksa može povećati nivo kondenzacije u prostoru, što može rezultirati problemima poput rasta buđi.ZBOG ČEGA JE OPASNO SUŠITI VEŠ NA RADIJATORU? Ova zimska navika može dovesti od zdravstvenih tegoba

Kondenzacija, koja se javlja zbog nedostatka protoka vazduha usled prekrivanja radijatora, zadržava vlagu u prostoru, stvarajući idealno okruženje za razvoj buđi. Osim što buđ može prouzrokovati probleme poput curenja nosa, iritacije kože i crvenila očiju, posebno je rizična za osobe s respiratornim problemima, jer može dodatno pogoršati njihovo zdravstveno stanje.Kako bi se izbegli ovi zdravstveni problemi, stručnjaci preporučuju održavanje prozora delimično otvorenim radi ventilacije, a ukoliko se odeća ipak suši na radijatoru, preporučuje se postavljanje radijatora ispod prozora kako bi se smanjila kondenzacija. Takođe, prostorije opremljene aspiratorima ili ventilatorima za izvlačenje vlažnog vazduha, poput kupatila ili kuhinje, mogu biti bolje opcije za sušenje odeće tokom zimskih meseci.

Kako biste smanjili rizik od buđi i kondenzacije, preporučuje se održavanje prozora delimično otvorenim radi ventilacije. Ako je neophodno sušiti veš na radijatoru, preporučuje se postavljanje odeće iznad radijatora ispod prozora kako bi se smanjila kondenzacija. Takođe, prostorije sa sredstvima za izvlačenje vlažnog vazduha, poput kupatila ili kuhinje sa ventilatorima, mogu biti bolje opcije za sušenje veša tokom zimskih meseci. Ove mere mogu pomoći u očuvanju zdravlja i sprečavanju neželjenih zdravstvenih problema.

Preporučujemo