Patlidžan, poznat po prisustvu kalijuma, preporučuje se kao podrška održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Ovo hranljivo povrće obiluje bioflavonoidima, čija efikasnost u snižavanju krvnog pritiska doprinosi smanjenju opterećenja srca, unapređenju cirkulacije i općenito poboljšava kardiovaskularno zdravlje.Uz antocijanine koji smanjuju upalu i smanjuju rizik od srčanih oboljenja, saponini, drugi ključni sastojak, su fitohemikalije koje igraju značajnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, upala i alergija. Prisutnost fitonutrijenata poput antocijanina i nasunina dodatno doprinosi očuvanju ćelija od slobodnih radikala.

Osim toga, patlidžan se ističe niskim kalorijskim sadržajem, a obilje vlakana u njemu pruža osećaj sitosti, čineći ga izvrsnim izborom u kontekstu dijetalne ishrane. Vlakna takođe podržavaju zdravlje probavnog sistema i regulišu nivoe šećera u krvi i insulina. Kao niskougljenohidratna namirnica, patlidžan se smatra bezopasnim u održavanju zdrave ishrane.PLAVI PATLIDŽAN ČUVA ZDRAVLJE SRCA: Ima još mnogo lekovitih osobina i odlična je zamena za meso

Sa poreklom iz Indije, patlidžan je prvi put kultivisan u Kini u 5. veku p.n.e. Putujući kroz Kinu, Bliski istok i Afriku, pre nego što je stigao u Evropu, patlidžan je kroz vekove prolazio kroz bogatu istoriju. Ranije smatran dekorativnom biljkom zbog gorčine prisutne kod divljih predaka, postao je široko prihvaćen u svetskim kuhinjama tek u 18. veku, kada su razvijene sorte sa manje gorčine.Iako je imao divlje pretke u Indiji, njegovo širenje obuhvatalo je Kina, Bliski istok i Afriku, pre nego što je konačno stigao do Evrope. Posmatrajući bogatu istoriju, važno je napomenuti da se patlidžan nekada smatrao dekorativnom biljkom, pre svega zbog gorčine koja je karakterisala njegove divlje pretke. Tek u 18. veku razvijene su sorte koje su bile manje gorke, što je značajno doprinelo masovnoj prihvaćenosti patlidžana u kulinarskom svetu.

Preporučujemo