U današnjoj epizodi emisije “Ni 5 ni 6”, voditeljka Jovana Grgurević istražuje priče malih proizvođača hrane u Srbiji. Njeni gosti su bili mali proizvođači, a svaki od njih je podijelio svoje priče o izazovima i usponima u svijetu kulinarstva.

Jedan od gostiju, Demetra, iz Bečaja, podijelila je svoju priču o proizvodnji kozjeg i ovčjeg sira na svom malom imanju. On je objasnio da je došao na ideju dok je radio u restoranu u Parizu, gdje je probao kozji sir i odlučio da to pokuša i kod kuće. Međutim, nakon rođenja njegove kćerke, vratio se u Srbiju radi obitelji i započeo proizvodnju sira. Iako voli Pariz, Demetra nema kajanja zbog povratka u domovinu.

Drugi gost, Daniel Delfi, sada vodi dvije lokalne mesnice u Pančevu, ali njegov put nije bio lak. Počeo je kao kuhar, ali mu se posao nije svidio zbog male plaće. Zatim je prešao na posao mesara i zaljubio se u tu profesiju. Nakon nekoliko godina u industriji, otvorio je svoju prvu mesnicu. Međutim, suočio se s financijskim poteškoćama i dugovima, ali je istrajao u svojoj poslovnoj viziji.

Ove priče jasno pokazuju izazove s kojima se mali proizvođači hrane suočavaju, ali i njihovu predanost i volju da uspiju u svijetu gastronomije.

– Prvo, pre podne radim sama u radnji, poslužujem, perem i čistim. Popodne sam radio u maloj proizvodnji koju sam iznajmio. Moj radni dan traje od 5 do 22 sata. Tako sam radio godinu dana, ali nisam mogao da platim nikome da radi za mene. Vikendom mi je sestra pomagala, to je sve – rekao je Đerfi i dodao:

– Inače, kada sam otvorio prvi lokal, bio sam iznenađen jer sam ga napunio. Prvog dana tržište je bilo kao ono što sam radio 20 godina, ne znam da li je to bila sreća. Međutim, to je početnička euforija u kojoj mislite da će sve biti lako. Onda ide jedna inspekcija, pa druga, kazne, pitanja. Napraviš jedan korak naprijed i tri koraka nazad. To je razlika između onih koji prežive i onih koji ne prežive.

Često kada ljudi započnu posao, postaju obeshrabreni čim se pojavi prvi problem. Na neuspjeh ne treba gledati kao na neuspjeh, već kao na lekciju da ne možete ponoviti istu grešku.

Najvažnije u poslovanju je imati ciljeve, istrajati i nikada ne odustajati.

Preporučujemo