Krastavci rastu kao ludi, a mi garantujemo vrhunsku žetvu. Samo uradite ovo: slušajte stručnjake i imaćete dovoljno! Krastavac troši vodu izuzetno rasipno.Ima jako razvijeno vegetativno tijelo i intenzivnu transpiraciju.Korijen je na površini 20-25 cm duboko, a voda odavde vrlo snažno isparava. Slijedite ove prijedloge za zalijevanje krastavaca i uspjeh je zagarantovan. Potrebe za vodom za krastavce su 250-400 mm, ovisno o ranoj, ljetnoj ili kasnoj proizvodnji.
Prilikom setve zemlju treba održavati vlažnom. Inače zalijte prije sadnje i ostavite da se zemlja osuši nekoliko dana prije pripreme površine i sadnje.
Zalijevati nakon sjetve
Zalijevanje nakon sjetve je rizično jer može doći do stvaranja pokorice, možete lagano zalijevati da omekša kora.
Prije početka formiranja embrija, zalijevajte na odgovarajući način kako biste spriječili veliki porast vegetativnih tijela i stvaranje više ženskih cvjetova. Rok izrade je 4-8 dana u zavisnosti od proizvodnje.
U ranim fazama cvjetanja, preporučuje se manje zalijevati ili čak izostaviti zalijevanje jednom kako bi se potaknula oplodnja i formiranje ženskih cvjetova.
Od trenutka formiranja ploda u vrijeme berbe, potrebno je češće zalijevanje svakih 3-5 dana, a naravno, mijenja se i obrazac rotacije.
Nedovoljna vlažnost u periodu plodonošenja zaustaviće rast mladih embriona, deformisati i iskriviti plodove, smanjiti prinos, pogoršati kvalitet (plod postaje gorak) i smanjiti tržišnu vrednost.

Ako se primjenjuje shema zalijevanja na osnovu vlažnosti tla, tehnički minimum vlažnosti je 70% PVK tokom vegetativne faze rasta, 60% PVK u vlažnim područjima i 75-80% PVK tokom perioda plodonošenja.
Krastavac je toploljubiva kultura i osetljiv je na hladnu vodu, sa minimalnom temperaturom od 20°C. Preporučljivo je zalijevati kada je prosječna dnevna temperatura u proljeće niža od 11°C i ljeti kada je prosječna dnevna temperatura niža od 15-17°C.
Standard za navodnjavanje je mali, 20-30 mm, a jedan sloj vode je 20-30 cm. Na početku vegetacije 15-20 mm. Zalijevajte češće i navodnjavanje je veće.
Metode navodnjavanja: navodnjavanje, navodnjavanje ili navodnjavanje kap po kap, donje navodnjavanje, mikronavodnjavanje. Zalijevajte svakodnevno s onoliko vode koliko se koristi za evapotranspiraciju svaki dan kako biste održali vlažnost oko PVK-a.
Kultivirajte pomoću vertikalnih nosača (mreža), aluminijske folije ili mikro-navodnjavanja (ako koristite malč).

Preporučujemo