Dijabetes je zdravstveno stanje koje se može očitovati putem raznih simptoma, uključujući, ali ne ograničavajući se na učestalo mokrenje, umor, gljivične infekcije i neuobičajene promjene na koži. Prema medicinskim stručnjacima, postoje i određeni znakovi dijabetesa koji se manifestiraju u usnoj šupljini. Porast broja slučajeva dijabetesa tipa 2 diljem svijeta povezan je sa sjedilačkim načinom života i pretilošću. Stoga je važno biti svjestan mogućih znakova dijabetesa te potražiti pravodobno liječenje. Amanda Šian, stručnjakinja za stomatologiju, objasnila je da dijabetes predstavlja stanje u kojem tijelo ne može regulirati razinu šećera u krvi. Povišene razine šećera u krvi mogu rezultirati povećanom koncentracijom šećera u slini, što može uzrokovati oštećenje desni i zuba.

Stomatolog ističe nekoliko simptoma bolesti desni koji uključuju crvene i upaljene desni koje povremeno krvare, klimave zube, povlačenje desni s zuba te neprestani zadah iz usta čak i nakon čišćenja zuba. Gingivitis, oblik bolesti desni, često je povezan s dijabetesom kao najučestalija komplikacija oralnog zdravlja. Prema Šian, gingivitis nastaje zbog nakupljanja plaka i kamenca oko ruba desni, što rezultira iritacijom i upalom desni. Osobe s dijabetesom imaju značajno veći rizik od problema s zubima i desnima, s trostruko povećanim izgledima za razvoj ovih problema. Ovo stanje, poznato kao “tihi ubojica”, postalo je epidemija u suvremenom društvu.

Dijabetes uglavnom proizlazi iz promjena u načinu života, uključujući prekomjernu konzumaciju nezdrave hrane uz nedostatak tjelesne aktivnosti. Ovisno o tipu dijabetesa, simptomi često mogu biti pogrešno protumačeni kao znakovi starenja, što može odgoditi pravovremenu dijagnozu. Dijabetes se temelji na nedostatku inzulina u tijelu, što znači da tijelo ne može pravilno reagirati na inzulin, dovodeći do povišenih razina glukoze u krvi. Glukoza predstavlja ključan izvor energije za stanice tijela te se apsorbira iz hrane. Međutim, dugotrajno povišene razine glukoze u krvi mogu rezultirati nizom zdravstvenih problema i dugoročnih oštećenja. Hormoni poput inzulina, glukagona i hormona rasta, koje luče gušterača i hipofiza, reguliraju razinu glukoze u krvi.

Preporučujemo