U roku od samo nešto više od dvije nedelje, odnosno 1. novembra, bit će obavezno da vaše vozilo bude opremljeno zimskim gumama. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, zimske gume sa oznakom M+S (MS, M-S ili M&S) trebaju biti postavljene na vozilo u periodu od 1. novembra do 1. aprila, osim ako na putevima nema snijega. Takođe, važno je osigurati da dubina šare na zimskim gumama ne bude manja od 4 milimetra.

 

Zakon obavezuje vozače da imaju odgovarajuću zimsku opremu, uključujući zimske gume i lance za snijeg od 1. novembra. Korištenje lanaca za snijeg je obavezno samo na određenim dionicama puta gdje su znakovi upozorenja na snježne uslove. Važno je da vozači uzmu u obzir temperaturu i prisustvo snijega jer oba faktora igraju važnu ulogu.

Iako Zakon ne zahtijeva obavezno korištenje zimskih guma osim u slučajevima kada su to uslovi na putu, poput snijega, leda ili susnježice, toplo se preporučuje da se vozila opreme odgovarajućim gumama tokom ovog perioda. Osim toga, oslanjanje isključivo na prisustvo snijega, leda i mraza ne bi trebalo da bude jedini faktor odlučivanja o prelasku sa ljetnih na zimske gume za vaše vozilo.

 

Stručnjaci često predlažu da se temperatura od 7 stepeni Celzijusa uzme kao prelazni prag za korištenje zimskih guma. Zimske temperature često prate suvo i hladno vrijeme, a česte su i duže periode s temperaturama ispod nule. Iako ovo nije zakonski obavezno, preporučuje se korištenje zimskih guma u takvim uvjetima radi povećane sigurnosti na cesti.Zima često donosi i suve puteve, uz hladnoću, i nije neuobičajeno da doživite duže periode sa temperaturama ispod nule. Iako to možda nije zakonski obavezno, upotreba zimskih guma u ovim uslovima je snažno preporučljiva.

Preporučujemo