Jedan od najvećih neprijatelja zuba definitivno je zubni kamenac, koji uzrokuje brojne probleme poput oštećenja zubne cakline, stvaranja karijesa i propadanja zubi.
Osim toga, bakterije iz kamenca mogu povećati rizik od lošeg zadaha i bolesti desni te izazvati žućenje zubi.

Zubni kamenac uglavnom nastaje zbog nedovoljne oralne higijene, kada se čestice hrane i pića stvaraju plak na zubima, a kasnije se mineraliziraju u kamenac. Prvi korak u nastanku kamenca započinje pri žvakanju, kada se hrana razgrađuje u ugljikohidrate i kombinira s bakterijama stvarajući kiselinu, koja se dalje spaja s ostacima hrane i sline i postaje ljepljiva te tvrda tvar.

Normalno četkanje i korištenje konca za zube mogu pomoći u uklanjanju plaka, ali ne i zubnog kamenca. Stoga je najbolje rješenje posjetiti stomatologa koji će profesionalno ukloniti kamenac. Rana intervencija je važna kako bi se izbjeglo propadanje zubi.

Domaći pripravci poput sode bikarbone, aloe vere, glicerina, kore od naranče i sjemenki sezama mogu se koristiti kao dodatak, ali nikada ne zamjenjuju profesionalno liječenje.
Prevencija zubnog kamenca uključuje pravilnu oralnu higijenu, izbjegavanje štetne hrane i pića, redovite posjete stomatologu te korištenje sredstava poput zubnog konca i tekućine za ispiranje usta.
Važno je također izbjegavati pušenje te voditi računa o pravilnoj prehrani koja će ojačati zube i desni.

 

Preporučujemo