Postoji mnogo zabavnih i super-jednostavnih trikova koji će vam pomoći da se riješite tvrdoglave masti bez potrebe za jakim hemikalijama, a jedan TikToker je predstavio svoju metodu koja ne zahtijeva ribanje pećnice i oduševljava svoje obožavatelje.
Zašto soda bikarbona i sirće tako dobro čiste zajedno?
Soda bikarbona je zapravo natrijum bikarbonat, u kombinaciji sa alkoholnim sirćetom, što nam omogućava da uspešno “manipulišemo” molekulima. Soda bikarbona je potpuna suprotnost sirćetu, iako je oštrija od sirćeta i njen posao je da “rastvara organsku materiju”, kaže May Nieman, profesorka hemije na Državnom univerzitetu Oregon.
Sirće i soda bikarbona nalaze se na suprotnim stranama pH skale, što znači da mjere koliko je supstanca kisela ili alkalna. Soda bikarbona djeluje kao baza za rastvaranje organskih spojeva koji čine prljavštinu, masnoću itd., a mineralna struktura njenih čestica nježno čisti bez grebanja.

Kao kiselina, ocat dodatno razgrađuje minerale, a kombinacija ovih sastojaka može dati nevjerovatne rezultate! Kada se soda bikarbona pomiješa sa sirćetom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući plin ugljični dioksid koji pomaže u potpunom uklanjanju mrlja.
Kako očistiti pećnicu sodom bikarbonom i sirćetom?
sirovina:
1/2 šolje sode bikarbone
Kašika sapuna za suđe
malo vode
kašika sirćeta
Kako se koristi?
Ovom smesom premažite zidove rerne i ostavite preko noći. Sledećeg dana samo uzmite krpu i prebrišite rernu dok smesa ne bude potpuno bistra, a zatim obrišite krpom namočenom u sirće.

Preporučujemo