Događaj koji je 5. lipnja 2016. potresao Srbiju odigrao se u malom selu Sirča u blizini Kraljeva, kada je Živojin Mijailović, 70-godišnji otac, počinio gnusan čin nasilja ubivši hladnokrvno svoju 41-godišnju kćer Jasminu. Motiv za ovaj strašan čin navodno je proistekao iz Jasminine želje da se uda i napusti očevu kuću, na što je on snažno pružao otpor.

Jasminin život završio je tragično nakon što je uznemirujućim telefonskim pozivom apelirala na svog sina da se hitno vrati kući kako bi spriječio suprugov pokušaj samoubojstva. Nakon ovog poziva, veza između nje i sina je prekinuta, a ona je na kraju izgubila život pred očima vlastite majke. Rođena je 1. veljače 1975. u Kraljevu, ali unatoč završetku osnovne škole, njen je socijalni status onemogućio nastavak školovanja. Jasmina je rano počela raditi, a njen odnos s dečkom u mladosti rezultirao je ranom trudnoćom. Međutim, njen odnos s Živojinom nije mogao napredovati jer je on odbijao da ona kao neudata napusti kuću. Ovu informaciju otkrio je detektiv Braća Zdravković na svom YouTube kanalu Agamemn.

Prema detektivu, glavni motiv Jasmine da ostane sa svojim dečkom u drugoj državi bio je uvjerenje njenog oca da mu je potreban zet u kući. Ovo uvjerenje vjerojatno je bio ključni izvor problema. Umjesto da se uda i preseli kod svog supruga, Jasmina je postala mlada samohrana majka već s nepunih 16 godina. Njen otac je bio zadovoljan što je napokon dobio muškog nasljednika u kući. Živojin, Jasminin sin, je tijekom odrastanja doživljavao djeda kao svojeg očinskog autoriteta. U djetinjstvu je Živojina doživljavao kao stožer i vođu obitelji, a kasnije je i sam preuzeo tu ulogu. U međuvremenu, Jasmina je radila naporno u sanitarnoj industriji, često radeći u dvije smjene kako bi financijski podržala sebe i svoju obitelj.

Nakon smrti supruga Živojina, njegova supruga je patila od neurološke bolesti zbog koje je morala redovito posjećivati psihijatra. Postala je sve izoliranija i izbjegavala je druženje s drugima. Unatoč poboljšanju materijalnog stanja obitelji, Živojin je ostao nezadovoljan. U istom razdoblju, Živojin je pokazivao simptome demencije i počeo se ponašati čudno, ispitujući svoju suprugu o različitim stvarima i maltretirajući svoju kćer Maltenu. Unatoč zlostavljanju, Maltena je držala svoje probleme za sebe i nikada se nikome nije povjerila. U međuvremenu, Jasmina je započela novu emotivnu vezu, zbog koje su mnogi vjerovali da će uskoro stupiti u brak. Prije obiteljske proslave Đurđevdana, podijelila je vijest s ocem da planira preseliti se s partnerom. Živojinova reakcija bila je iznimno nasilna, zbog čega se Jasmina počela brinuti za svoju sigurnost, a svađi su prisustvovali i majka i sin. U sred toga kaosa, obratila se sinu za podršku. Tijekom razgovora otkrila mu je da je njegov djed poludio i prijeti joj. Poziv je naglo prekinut, ali sinu je bilo jasno da se mora odmah vratiti kući nakon što je čuo Živojinovu namjeru da je osudi. Živojin je, udaljen svega dva metra od nje, pucao u Jasminu, pogodivši je u leđa. Odbačena je nekoliko metara u zrak prije nego što je pala na sofu pokraj svoje majke, koja je već ležala tamo. Nakon tog događaja, Živojin je sam izvršio samoubojstvo, prema Braci Zdravkoviću.

Preporučujemo