Razlog za provođenje ovog postupka je postojanje valjanih razloga za vjerovanje da je počinjen gnusni čin trgovine ljudima, zbog čega su i otac i nesuđeni svekar podložni potencijalnoj osudi koja bi mogla rezultirati dugotrajnim kazna zatvora do najviše 12 godina.

 

 

 

Istraga koja je u toku protiv D. J., 44-godišnjeg stanovnika Brusa, koji se tereti da je učestvovao u prodaji svoje trinaestogodišnje ćerke, i B. S., 48-godišnjeg lica osumnjičenog da je bio kupac, je u toku. trenutno sprovodi Više javno tužilaštvo u Kruševcu. Istraga je i dalje u toku nakon privođenja lica umiješanih u kupoprodaju bruske tinejdžerke. D.J. i B.S. su trenutno pod sumnjom za kršenje posebnog zakona koji se odnosi na trgovinu maloletnicima.

 

 

Prema ovom zakonu, ako budu proglašeni krivima, potencijalno bi mogli dobiti kaznu zatvora u rasponu od najmanje pet do najviše dvanaest godina. Prema informacijama dr Bratislava Petrovića, saznalo se da se protiv D. J. i B. S. trenutno vodi sudski postupak. Ovi postupci su pokrenuti zbog postojanja valjanih razloga za sumnju u umiješanost u krivično djelo trgovine ljudima.

 

Dr Petrović je dalje naglasio da će nakon okončanja istrage biti donesena konačna odluka da li će se nastaviti sa podizanjem optužnice protiv dotičnih lica. Prvih dana marta, dvojica osumnjičenih su uhapšeni i privedeni. Postoji sumnja oko B.S. iz Bojnika koji je navodno platio 3.000 evra da bi “nabavio” svog 14-godišnjeg sina M.S. i 13-godišnja ćerka D.J. (44) iz Brusa. Djevojčica, koja je pod starateljstvom Centra za socijalni rad u Brusu, otkrivena je sa stricem nakon što je uspješno pobjegla nakon hapšenja oca i nesuđenog svekra.

 

 

 

Preporučujemo