Otkrijte važnost selena za zdravlje žena starijih od 50 godina.
Selen je bitan za održavanje vitalnosti, hormonalnu uravnoteženost i opću dobrobit.

Dame koje prelaze u peto desetljeće često se suočavaju s menopauzom i hormonalnim promjenama, što može donijeti raznolike izazove.
Selen, kao potentan antioksidans, igra bitnu ulogu u usporavanju procesa starenja, neutralizaciji slobodnih radikala te poboljšanju izgleda kože i kose. Ovaj element također podržava smanjenje rizika od hormonalnih disbalansa, jača imunološki sustav i promiče zdravlje srca i krvnih žila.
Selen također ima pozitivan utjecaj na živčani sustav i olakšava nositi se sa stresom, te potiče apsorpciju nekih vitamina.

Pokazatelji nedostatka selena uključuju stalni umor, hormonalne i kardiovaskularne poteškoće, pogoršanje stanja kože, kose i noktiju, te promjenu boje noktiju. S obzirom na to da mnogi od tih pokazatelja mogu upućivati na raznolike zdravstvene tegobe, savjetuje se konzultacija s liječnikom prije uzimanja dodataka prehrani.
Pretjerani unos selena također može biti štetan.

Namirnice bogate selenom obuhvaćaju morsku hranu, plodove mora, bademe, gljive, jaja, ražene i zobene mekinje, banane, bučine sjemenke, orašaste plodove, maslac, sir i bijeli luk. Također, valja izbjegavati namirnice koje mogu ometati apsorpciju selena, poput slatkiša, peciva i gaziranih pića. Dnevni unos od 50 grama gljiva, 70 grama banana ili 1-2 brazilska oraha osigurat će odgovarajuću razinu selena u organizmu.

Preporučujemo