Ova biljka čisti organizam od toksina i ima antibakterijska i antivirusna svojstva.
Sremus je moćna samonikla biljka koja munjevitom brzinom obnavlja organizam nakon duge, hladne zime, pročišćavajući organizam od glave do pete. Poznata kao medvjeđi luk, ova biljka pročišćava toksine iz tijela i ima antibakterijska i antivirusna svojstva.
Travari kažu da je samo jedan gram remusa dnevno dovoljan za stimulaciju cirkulacije krvi, a čačakske domaćice imaju mnogo lijekova s ​​medvjeđim bijelim lukom kao glavnim sastojkom.
Sremuš iseckati ili izrendati i pomešati sa projinim brašnom i jabukovim sirćetom. Nakon što prokuha, umotajte ga u zavoj i stavite na bolno mjesto. Veoma je delotvoran kada neko ima temperaturu, upalu ili upalu, Sremush može sve to da izvuče, isto kao da rukama odnese. Osjećat ćete se podmlađeno, a neki čak vjeruju da medvjedi prvo traže san u šumi kako bi se podmladili nakon duge hibernacije. “, kaže Vinka Dlačić sa RINU-a.

Srbi su oduvek verovali u prirodne lekove, a sremuš je jedan od najbolje proverenih prirodnih lekova. Vješte domaćice od njega pripremaju salate, pite, ali se ljekovitost luka može otkriti i kada se isječe u rakiju, najbolje u komovicu.
U prošlosti, apoteke nisu bile svuda kao danas. Imali smo veoma različite stavove prema sebi, ali smo ipak uspeli. Osim što snižava temperaturu i upalu, uz rakiju, odličan je lijek i za bolove u želucu. Pročišćavanje cijelog organizma. Može se mešati i sa medom, maslinovim uljem ili praviti čaj”, rekla je Venka.
Sremuški beli luk miriše samo kada ga pojedete, pa zato ne treba odustati od ovog divljeg leka iz prirode, kako kažu, sa njim će prestati sve muke, kao što ga uzimate rukama.
Raste na padinama i u planinskim predelima, uglavnom u Jelici i Povrunu. U selu Donji Taor održava se manifestacija „Dan Sremuše“ u znak sjećanja na ovu samoniklu ljekovitu biljku. Vizualno je sličan đurđevku, ali ima miris po bijelom luku koji ga čini lakim za identifikaciju.

Preporučujemo