Nakon četverodnevne kome uzrokovanog kolapsom pluća, 12-godišnja Sarah Griffin javila se BBC-u kako bi upozorila druge mlađe osobe da ne započinju s pušenjem. Prošlog mjeseca, Sarah je bila primljena u bolnicu zbog problema s disanjem. S obzirom na to da je bila astmatičarka te redovita korisnica e-cigareta, njezino stanje bilo je kritično, a njezina zabrinuta majka, Mary, izrazila je svoj strah od gubitka kćeri tijekom intervjua za BBC. U međuvremenu, britanska vlada je otkrila svoje namjere da regulira oglašavanje i prodaju elektroničkih cigareta maloljetnicima.Britanski premijer Rishi Sunak nedavno je najavio da će se niz prijedloga razmotriti tijekom sljedeća dva mjeseca kako bi se suzbio zabrinjavajući trend korištenja cigareta među mladima. Predložene promjene imaju za cilj smanjenje privlačnosti proizvoda za vaping za djecu.

Prema ministrima zdravstva Steveu Barclayu, vlada namjerava pokrenuti pravne postupke kao odgovor na konzultacije s ciljem suočavanja s tvrtkama za e-cigarete koje ciljaju mlade, što je izazvalo strah među roditeljima i nastavnicima.

Na nedavnoj konferenciji Laburističke stranke, Wes Streeting, oporbeni kandidat za ministra zdravstva, obećao je oštre mjere protiv kompanija koje prodaju e-cigarete maloljetnicima s okusima poput “rainbow blast”. Spavaća soba Sarah Griffin u njezinoj rezidenciji u Belfastu odslikava tipičan prostor mlade djevojke prije tinejdžerskih godina, prepun dodataka za kosu, bočica parfema i šminke. U sobi se skrivala e-cigarete, čak je na tepihu napravila rupe kako bi ih sakrila od majke. Njezina ovisnost o e-cigaretama počela je s devet godina, unatoč naporima majke da je zaustavi, uključujući pretresanje njezinih stvari i oduzimanje telefona, ali ništa od toga nije bilo učinkovito.

Tijekom tog ljeta, Sarah je razvila snažnu ovisnost o e-cigaretama, često bi držala jednu na jastuku dok bi spavala, te ju zapalila odmah nakon buđenja i prije spavanja. Dr. O’Donoghue naglašava prevalenciju korištenja e-cigareta među mladima kao hitnu “zdravstvenu krizu” koja zahtijeva promptnu akciju. Upozorava da pristup e-cigaretnim proizvodima treba biti oprezan s obzirom na još uvijek nepoznate zdravstvene komplikacije koje mogu prouzročiti.Fidelma Carter, predstavnica dobrotvorne organizacije Northern Ireland Chest, Heart, and Stroke, ističe da značajan broj mladih e-pušača, oko 17 posto, koristi ove uređaje redovito. Sarah Woolnough, predstavnica dobrotvorne organizacije Asthma and Lung Charity, naglašava potrebu ograničenja oglašavanja e-cigareta na način koji ne privlači djecu. Profesor Chris Whitty, glavni liječnik Engleske, osuđuje oglašavanje e-cigareta maloljetnoj djeci kao neprihvatljivo, no ističe da bi vaping mogao biti koristan za one koji žele prestati pušiti duhan, napominjući da je manje štetan od pušenja cigareta.

Preporučujemo