Taj carobni prah soda bikarbona je spas za svako domacinstvo. Njena univerzalnost donosi brojne prednosti i za baštovane, poboljšavajući rast voća i povrća na mnogo načina. Ovo je deset nacin kako mozete primijeniti sodu bikarbonu u basti:

Odbijte štetne insekte:
Soda bikarbona je vaš saveznik u borbi protiv insekata koji mogu uništiti vaš vrt. Zaboravite na hemijske pesticide koji štete zdravlju i okolini, i umjesto toga odaberite ovaj ekološki prah. Pomiješajte vodu, maslinovo ulje, sodu bikarbonu i tečni sapun u raspršivaču i svakih tri dana prskajte svoj vrt kako biste spriječili insekte.

Eliminirajte gljivice, pepelnicu i korov:
Da biste se riješili gljivica, pomiješajte sodu bikarbonu sa vodom i nanesite smjesu na zahvaćena područja. Za zaštitu voća i povrća od pepelnice, koristite mješavinu sode bikarbone, hortikulturnog ulja i vode. Za uklanjanje korova, napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na pukotine.

Produžite svježinu cvijeću:
Da biste produžili život cvjetnih aranžmana, dodajte malo soli i sode bikarbone u vazu s vodom.

Ojačajte cvijeće:
Dodajte sodu bikarbonu u vodu za zalijevanje kako biste poboljšali boju i zdravlje vaših cvjetova.

Poboljšajte okus i izgled biljaka:
Dodajte sodu bikarbonu u tlo kako biste promijenili pH vrijednost za biljke poput paradajza, begonija, hortenzija i geranija. Također možete napraviti tonik za zalijevanje od sode bikarbone kako biste potaknuli cvjetanje.

Očistite baštenske ukrase:
Kao što čistite kuhinju ili kupaonicu, tako možete očistiti i ukrase u vašem vrtu. Pospite sodu bikarbonu po površinama i obrišite vlažnom krpom.

Riješite se mrava:
Pomiješajte sodu bikarbonu sa šećerom i vodom i nanesite smjesu na mravinjake kako biste se riješili ovih dosadnih insekata.

Testirajte pH tla:
Pomiješajte sodu bikarbonu i sirće s uzorcima tla kako biste testirali pH vrijednost. Reakcije će vam pokazati je li tlo kiselo ili alkalno.

Uklonite gljivice i plijesan:
Sprejajte zahvaćena područja sodom bikarbonom i vodom kako biste se riješili gljivica i plijesni.

Riješite se korova:
Nanesite pastu od sode bikarbone na korov kako biste ga uklonili iz pukotina u baštenskim stazama.

Preporučujemo